Kirken varmer russen

- Veldig bra at kirken er her med denne bussen, sier Robin og Viktor, to russegutter fra Fredrikstad. Det er kald vårnatt på Tryvann, og russ fra hele landet er samlet til russetreff. Midt mellom festende russ, lysshow, dundrende musikk, sikkerhetsvakter og politi, står det en stor blå «Varmebuss» merket Den norske kirke. Og utenfor den finner vi diakoner fra Asker, Bærum og Oslo med tilbud om et varmt rom, en samtale, et hvilested eller en kopp kakao.

- Natt til i går var det 400 russ innom bussen, og det gikk med 200 kopper kakao, forteller ungdomsdiakon i Helgerud menighet, Martine Hasseleid Semb, - og vi venter like mange i natt. Vi opplever virkelig at det er behov for oss her oppe. Russen er tilsynelatende like, men de er ikke det, og det er ikke alle som synes at festingen her oppe er stas hele tiden. De er her fordi vennene er her, og fordi det er forventet av dem. Mange av dem er også sliten etter tentamen, og da kan det være godt at det er noen voksne her som har tid til dem, mener Martine. 

- Denne natten er det 8 diakoner på plass på Tryvann, og det er forventet 6000 russ, så vi har nok å gjøre, sier Martine. – Arrangørene ønsker at kirken skal være tilstede med «Varmbussen» på flere slike arrangementer, men vi har ikke hatt råd til å leie denne bussen mer enn en helg. De har tilsvarende opplegg i Kristiansund, men der blir bussen sponset av næringlivet.

- Dette er veldig positivt og honnør til de flotte diakonene våre for den viktige innsatsen de gjør overfor russen og mennesker i sårbare situasjoner, sier biskop Ole Christian Kvarme.