Våre kirkebygg

Det er 185 kirker i Agder og Telemark. I tillegg er det flere kapeller, noen av dem private, og andre bygg som brukes til gudstjeneste. De eldste kirkene er fra middelalderen (ca. år 1100 og senere), mens de nyeste er bygget de siste tiårene. Felles for dem er at de er hellige, men allmenne rom, der mennesker får møte Gud gjennom ord og liturgi.

Noen kirkebygg ligger sentralt til i byer. Andre ligger på steder som historisk sett var et  knutepunkt, men som i dag er en kommunikasjonsmessig avstikker og hvor det nå bor få mennesker. Byggene i seg selv formidler en viktig kulturhistorie og er en sentral del av vår identitet.

I Agder og Telemark bispedømme har vi 28 fredede kirker bygget før 1650. To av disse er stavkirker, og 23 er middelalderkirker fra før eller rundt 1200-tallet. Kirker bygget mellom 1650 og 1850 er også vernet i kraft av sin alder. Men også flere av de nyere kirkene er vernet gjennom kulturminneloven fordi de er av en nasjonal kulturhistorisk verdi. Agder og Telemark bispedømme har 111 vernede eller listeførte kirker. Norge har få slott og herregårder, og kirkene er derfor noe av de flotteste byggene vi har med oss fra tidligere generasjoner inn i vår tid.

Skal kirkebyggene kunne fungere i vår tid, er det viktig at de gjøres istand for å brukes av menighetene. De er ikke museer, men levende bygg med røtter langt tilbake. Samarbeidet vi har med Riksantikvaren er derfor viktig når det gjelder å ta vare på byggenes kulturhistoriske verdi, samtidig som de rommer dagens gudstjenesteformer. Det er også viktig at kirkene våre kan ta i mot alle mennesker og at det ikke ligger hinder i veien for å komme inn i kirken. Derfor jobber vi med å gjøre kirkene våre mer universelt tilgjengelige.

KA har sammen med kirkerådet laget en publikumsdatabase, Kirkesøk, der du kan få vite mer om kirkebyggene. I tillegg til bilder av kirken, uvendig og innvendig, finner du symboler som forteller om kirken f.eks har inngang for rullestol, WC i nærheten og om den er sommeråpen.

Her vil du også se hvor mange vakre kirker vi har og få et innblikk i den arven disse kirkene representerer. Ikke bare som kulturminne, men også i den enkeltes liv er kirkebygget ofte forbundet med viktige hendelser i livet.

Kontaktinformasjon for Agder og Telemark bispedømme

Besøksadresse:
Gyldenløvesgt 11
4611 Kristiansand

Postadresse:
Postboks 208
4662 Kristiansand

Ved seksuelle overgrep/grenseoverskridende seksuell adferd i kirkelig sammenheng: Kontakt Kirkelig ressurssenter mot vold og overgrep, tlf 23 22 79 30, post@kirkeligressursenter.no, www.kirkeligressurssenter.no

 

Ansvarlig redaktør: 
Aslak Wegge (Stiftsdirektør)
Nettredaktører: Dag A. Kvarstein og Geir Myre

Telefon sentralbord:
Tlf: 38 10 51 20

E-post: agder.bdr@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"