Håpets katedral henvender seg til alle, på tvers av alder, nasjonalitet og religion. Havet er en felles ressurs og en rik kilde til liv som må bevares for de kommende generasjoner. Det er menneskehetens felles ansvar å forvalte skaperverket. - Mange leter etter et konkret prosjekt hvor de kan bidra for å gjøre håpet om en bærekraftig fremtid levende, sier prosjektleder Solveig Egeland. - Håpets katedral vil mobilisere nasjonalt og internasjonalt, og være et kreativt og viktig symbol i kampen for å ta vare på naturen, havet og verdiene som ligger der.
Alle kan bidra
Du kan delta i prosjektet på flere måter; strandrydding, selve byggingen, og ved innsamling av penger til katedralbygget. Bygget skal hete Håpets katedral, fordi det handler om at vi nå lever i en verden hvor vi trenger å bygge håp. Katedral forstås som en metafor over noe som er stort, mektig og favner vidt. Håpets katedral er havet og skaperverkets sin katedral – og et felles symbol for håp. Prosjektet er i startfasen og utvikles i løpende i samarbeid med et stort antall lokale, regionale, nasjonale, internasjonale offentlige, private og frivillige aktører. Prosjektet starter vinter 2018 og ferdigstilles høsten 2019.
Om innsamlingen av plast
Det legges opp til prosess på 1 ½ år med bred medvirkning og deltagelse i samarbeid med offentlig myndigheter, næringsliv, lag og foreninger. Sammen med Hold Norge rent, Kystlotteriet og skjærgårdtjenester vil det bli arrangert flere strandryddeaksjoner.
Om byggingen av katedralen
Katedralen skal bygges på en lekter i tradisjonshåndverksmiljøet på Isegran i Fredrikstad. Hovedplasseringen blir i Ytre Hvaler Nasjonalpark, men den kan også flyttes til andre steder langs kysten. Den blir ca. 100 m2, stor nok til å romme 30- 50 mennesker. Katedralen får et reisverk i tre inspirert av stavkirkene, Norges bidrag til verdensarven, mens taket blir et stort «plastmaleri» samlet av folket i strandryddinger. Prosjektet utvikles i samarbeid med arkitektene Helen & Hard, som er internasjonalt anerkjent for sitt miljøengasjement. Hele byggeprosessen skal gjennomføres som workshops hvor publikum kan melde seg på, og dermed bidra i byggingen av dette symbolbygget.
Interreligiøst prosjekt
Utgangspunktet er havet som er grenseløst, og binder oss sammen; både nasjoner, kontinenter og mennesker – uavhengig av hvilken religion vi tilhører – eller ikke. Havet er livgivende og vår felles arv. Denne arven er nå truet. Skal vi redde havet må vi gjøre det i fellesskap. Håpets katedral er et initiativ til et slikt samarbeid. Initiativet kommer fra Borg bispedømme, og invitasjonen går ut til alle. Vi ønsker bred medvirkning på tvers av nasjonalitet, alder og tro - både til strandrydding og bygging. På den måten blir Håpets katedral også et fredsprosjekt.