Drastiske forslag til Kirkerådets møte 5. og 6.desember
Torsdag 28.november ble det klart at Kirkerådets direktør foreslår nedbemanning av minst 65 administrative årsverk i Den norske kirkes regionale og nasjonale administrasjoner i møte med en krevende kirkeøkonomi. Forslaget behandles av Kirkerådet 5.–6. desember. Du kan lese mer om dette her: Foreslår nedbemanning i kirke-administrasjonen - Den norske kirke. Årsaken til de økonomiske utfordringene er store økninger i pensjonskostnader. Du kan lese mer om dette her: Høye pensjonskostnader utfordrer Den norske kirke - Den norske kirke.
Figur: Utvikling pensjonsutgifter samlet for rettsubjektet Den norske kirke.
Prosessen fortsetter i Borg
I sitt møte den 7.november drøftet bispedømmerådet rammer for utfasing av stillinger i Borg. Arbeidet fortsetter med drøfting i møter med prostene, med tillitsvalgte, og med arbeidsutvalget for Borg arbeidsgiverforum. Borg bispedømmeråd har møte 12.desember der saken drøftes videre. Endelig vedtak i saken gjøres etter planen 5.februar 2025. Fellesråd og menighetsråd gis mulighet til å sende uttalelser som legges ved saksframleggene til bispedømmerådet møtebehandling 5.februar. Innspillsarbeidet foregår mellom den 13.desember 2024 og 26.januar 2025. Informasjon legges ut på nettsiden til Borg bispedømmeråd så fort det er klart etter bispedømmerådets møte 12.desember.
Utgangspunktet for bispedømmerådets prosess
Borg bispedømmeråd har opprettet 144,5 stillinger i prestetjenesten. For i det lengste å verne førstelinjen har bemanningen ved Borg bispedømmekontor blitt gradvis tatt ned de siste årene. Per i dag har bispedømmekontoret 8 årsverk i arbeid, og har med det, den minste administrasjonene blant bispedømmene. For å komme i budsjettbalanse og unngå videre vakansestyring i presteskapet vil det være nødvendig å ta ned mellom 8 og 12 årsverk. Det er om lag det samme nivået som vakansestyringen har utgjort. Det vil si at den faktiske kapasiteten i prestetjenesten totalt sett reduseres langt mindre enn antall årsverk som i løpet av prosessen fases ut. Samtidig vil det merkes at vi blir færre ansatte å dele oppgavene på, og gode prioriteringer blir viktig. Prostens ledelse, fagforeningenes deltakelse og verneombudenes ivaretakelse er alle viktige i omstillingsprosessene. Arbeidstidsavtalen og arbeidsplanleggingen i TID er verktøy som har som formål å danne gode rammer rundt tjenesten. Les mer om den krevende økonomiske situasjonen i Borg bispedømme her: Krevende økonomi - Borg Biskop og Bispedømmeråd