To familier har valgt å feire dåp i kirken denne søndagen. Emilie (14 uker) og Herman (20 uker) bæres inn i kirken av stolte foreldre, mens sangere og musikere er i gang med å fremføre messen «Gloria», laget av Oslo Gospel Choir. Prosjektkoret – som består av utøvere fra Greverud kirke og andre menigheter i området – har gjennomført tre intense øvelser, under den innleide dirigenten, Elisabeth Ødegård Widmer. Hun har tidligere sunget med Oslo Gospel Choir gjennom 15 år. Nå er første og siste fremførelse. Elisabeth, koret og bandet har hovedrollen gjennom store deler av gudstjenesten.
«Aldri i tvil»
– Vi synes det er flott å kunne døpe Emilie i en gudstjeneste med dette uttrykket, sier hennes foreldre, Wårin Høstfet Bratten og Anders Dyvesveen. De er begge bosatt i Oslo, men Wårin har vokst opp på Greverud.
– Både jeg og lillebroren min er døpt her. Jeg var med i speiderarbeidet og i ungdomsklubben. Dessuten kjenner jeg presten, forteller hun
– Var dere sikre på at dere ville døpe Emilie?
– Vi var aldri i tvil om at vi ønsket kristelig dåp. Jeg har også vært fadder to ganger tidligere. For oss sto valget mellom å døpe Emilie i Greverud kirke eller i Nordsinni kirke på Dokka, der Anders kommer fra.
Wårin var veldig tidlig i kontakt med prest Anders Johansen for å finne dåpsdato:
– Jeg ringte ham allerede dagen før jeg havnet på fødeklinikken, smiler hun.
– Vi var aldri i tvil om at vi ville ha kristen dåp, sier foreldrene Wårin Høstfet Bratten og Anders Dyvesveen. Greverud- presten Anders Johansen forretter dåpen til 14 uker gamle Emilie Høstfet Dyvesveen.
«Fint med dåp i nærmiljøet»
Søndagens andre dåpsfamilie er Lise og Einar Espe Eliassen, med barna Iver (3) og dåpsbarnet Herman. Mamma og pappa har flyttet til Greverud – etter at Lise vokste opp på Hønefoss, mens Einar er fra Nes på Romerike.
– Vi synes det er fint å kunne døpe Herman i kirken her i nærmiljøet, uttrykker de.
– Det var lett å booke dato på nettet. Så hadde vi en veldig flott dåpssamtale med presten. Denne spesielle gudstjenesten viste oss at det er et aktivt miljø her i kirken, sier Lise og Einar. De synes også det var flott at storebror Iver fikk utføre en viktig oppgave under dåpen, nemlig å tørke håret til lillebror Herman.
Prest Anders Johansen tenner dåpslyset for 20 uker unge Herman Espe Eliassen. Foreldrene Einar og Lise synes det er flott å ha dåp i nærmiljøet. Fem faddere er med i dåpsfølget. Treårige Iver Espe Johansen (foran) hadde som oppgave å tørke håret til lillebroren etter dåpen. (Foto: Erling Omvik)
Lydnivået er innimellom ganske så høyt i gudstjenesten. Dåpsbarna reagerer forskjellig. Mamma Lise Espe Eliassen må like før slutt ta Herman en liten runde nedover langs kirkebenkene for å roe ham ned, mens Emilie rett og slett sovner i mamma Wårin Høstfet Brattens fang midt i fengende gospelrytmer. De to familiene skal begge feire dåp med selskap etterpå. Hjemme hos Espe Eliassen og dåpsbarnet Herman er det invitert 14 gjester, mens mammaen og pappaen til Emilie har dekket bord til 40 gjester i kirkekjelleren i Greverud.
Dåpsfamilien Espe Eliassen på første benk under dåpsgudstjenesten i Greverud. – Gudstjenesten viste oss at det er et aktivt miljø i kirken, sier foreldrene Lise og Einar. (Foto: Erling Omvik)
Wårin og Anders er på vei inn i kirken med Emilie på dåpsdagen. –Jeg kjenner prest Anders Johansen og ringte ham for å avtale dåp allerede dagen før jeg fødte, sier Wårin. (Foto: Erling Omvik)
Dåpssamtale og babysang
Sokneprest i Greverud Anders Johansen mener det er viktig å arbeide med ulike uttrykksformer i gudstjenestene.
– Innholdet i gudstjenesten ser vi ingen grunn til å endre på, men språket og musikken kan med fordel variere. Etter at vi begynte å prøve ut regelmessige gudstjenester med band og lovsangsteam, har menigheten blitt betydelig yngre. Dåpsforeldre er alltid relativt unge, og gudstjenester med moderne musikk og yngre menighet tror jeg gir en helt annen opplevelse, sier han. Johansen legger til at det er viktig å legge til rette for dåp:
– Vi åpner for dåp ved alle våre gudstjenester. For mange kan det rett og slett være avgjørende at det er enkelt å finne en dato for dåp, fortsetter han. Ellers trekker han fram at det er viktig for menigheten å presentere seg som et godt sted å være. Jeg håper jo at dåpsfølgene fikk med seg fine opplevelser og minner i dag. Når presten i Greverud inviterer til dåpssamtale, legges den så sant praktisk mulig til samme dag som det er babysang i kirken. – Etter samtalen inviterer vi foreldre og barn til å være med på babysang, med påfølgende lunsj i kirkekjelleren. Dette er jo en høyst relevant aktivitet for familier som velger dåp, sier Johansen. Han mener at kirken virkelig må ta på alvor at dåpstallene stadig synker og nå er under 50 prosent. Det er ikke tid for skjønnmaling. – Når det blir vanligere blant folk å ikke døpe enn å døpe, da raser det fort ytterligere nedover, legger presten til.
Prosjektkoret hadde hovedrollen under gudstjenesten, med fremføring av messen «Gloria». Dirigent Elisabeth Ødegaard Widmer. (Foto: Erling Omvik)
«Dåpsreisen» i Borg bispedømme
Borg bispedømme lanserte høsten 2020 «Dåpsreisen», et prosjekt som ledes av Åshild Moen Arnesen. Hun er senior kommunikasjonsrådgiver i Borg og for menighetene i Indre Østfold. – Vi samarbeider med konsulentselskapet Sopra Steria, og en prosjektgruppe arbeider med målsetting om å sette brukeren i sentrum. Deretter ønsker vi å lage en «brukerreise» fra start til slutt, sier Moen Arnesen. Prosjektgruppen består i tillegg til Åshild av sokneprest i Drøbak og Frogn Dag-Kjetil Hartberg, daglig leder i Søndre Follo Linda Janson-Haddal, kirkeverge i Moss Bård Bårdsen, kommunikasjonsrådgiver i Kirkerådet Kjetil Bondevik, og kommunikasjonsrådgiver i Borg Karianne Hjørnevik Nes. Tre medarbeidere fra konsulentselskapet Sopra Steria er også i gruppen. Det er gjennomført ukentlige møter gjennom ti uker – og rapport skal etter planen fremlegges i slutten av november.
Åshild Moen Arnesen forklarer nøkkelbegrepet «Tjenestedesign» – et prinsipp som nettopp handler om å få organisasjoner til å sette brukeren i sentrum. Hun utdyper: – Vi har intervjuet brukere, mennesker i ulike livsfaser og med ulik tilknytning til kirken, slik at vi kan få inn synspunkter og opplevelser rundt dåp. Det involverer også feltstudier. Konsulentene og noen fra prosjektgruppa har deltatt i dåpssamlinger, dåpsgudstjenester og babysang og gjennomført intervjuer.
Mange spørsmål
Moen Arnesen refererer til spørsmål som Hva er din tilknytning til Den norske kirke? Når tok dere avgjørelsen om dåpen? Hvorfor valgte dere (valgte ikke) dåp? Hvordan var dåpssamtalen? Var det noe du likte spesielt godt under dåpsgudstjenesten? Hvordan var det å planlegge dåpsfesten Prosjektgruppen har vurdert kartleggingen: Hva har folk egentlig sagt? Er det noen opplevelser som går igjen? Hvordan kan vi møte disse på en bedre måte? På bakgrunn av dette kan gruppen lansere ideer og teste disse på brukere. For eksempel: Hva om du kunne velge helt selv – hvor ville du ha dåpssamtale? Helst hjemme, på kirkekontoret, på nett, eller på kafe? Åshild Moen Arnesen: – Vi håper at vårt arbeid fører til målrettede tiltak, som å gjøre tilbud rundt dåp mer kjent, motivere til dåp, utforme gode tjenester og kommunikasjon, lage bedre nettsider og forbedre opplevelsen på alle kontaktflater.
«Vil tester ut ideer i flere menigheter»
Snart foreligger rapporten fra prosjektgruppen, og tanken er å prøve ut tiltak for å gi en bedre opplevelse knyttet til dåp, både før, under og etter dåpsgudstjenesten. Moen Arnesen forteller at flere menigheter i Borg allerede er i gang med å prøve ut nye ideer. – Etter nyttår er planen å teste enda mer i flere menigheter i Borg, slik at vi kan prøve og feile oss frem til en best mulig «dåpsreise», slutter prosjektlederen.