Kirken vil at den kirkelige kulturarven skal bli bevart, være i aktiv bruk og bli videreutviklet. I strategidokumentet pekes det på at kirkebyggene og kirkestedene er en viktig del av Norge sin forståelse av egen ide- og samfunnshistorie. Aktiv bruk, åpne kirker og kirkegårder, tilgjengelighet og juridisk vern er bare noen av punktene som berøres i strategidokumentet. Det heter videre at formidlingen av den kirkelige kulturarven skal være en integrert del av gudstjenesteliv og kirkelige handlinger, undervisning, trosopplæring, kirkemusikk og diakoni. Dette er en stor oppgave, og det blir spennende framover å erfare hvordan vi som kirke klarer å løfte vår kirkelige kulturarv til nye høyder. Kirkekontrollen i sommer avdekket “skjulte skatter” i skuffer og skap, og regjeringens satsing på istandsetting av middelalderkirker har ført oss langt inn i kirkeveggene. Dette er kunnskap vi skal ta med oss videre, og kan være et skattkammer vi kan øse av.
I løpet av århundrer har dyktige handverkere lagt stein på stein og reist kirke for kirke. Kunstnernes uttrykk og menneskers innsats og kjærlighet har formet kirkenes rom. Vi som har et ansvar i kirken, er vår tids forvaltere. Sammen med gode medarbeidere er det vår oppgave å tilrettelegge kirkens rom slik at mennesker nå og framover kan komme til gudstjeneste, bære sine barn til dåp, og få mulighet til å ta del i troens mysterium. Derfor blir formidlingen av både “gråstein og gull” noe som hører sammen i tiden som kommer. Vi må kunne formidle kunnskap om kirkestedenes oppbygning og historie, vise trender og invitere lokalbefolkningen med i aktiv deltagelse. Jeg tror kulturminnearbeid slik strategiplanforslaget skisserer, og med en målrettet satsing i tråd med dette, vil forsterke oppmerksomhet rundt det enkelte kirkested. Når vi tenker stort om kirkestedene våre, og ønsker at de skal være en døråpner inn til troens rom, gir det også mening fra et teologisk synspunkt.
I en artikkel publisert av KA – Kirkens arbeidsgiver og interesseorganisasjon den 14.10.21, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum, at (Støre) regjeringen signaliserer at den vil samarbeide med trossamfunnene for å skape gode lokalsamfunn. Hun sier videre at Den norske kirke er til stede over hele landet med kirkebygg og kompetente medarbeidere, og at vi vil ta vårt ansvar som folkekirke. Jeg tenker at dette er viktige signaler å ta med seg framover. Min oppfordring er at kirkestabene setter seg ned, tar for seg Kirkemøtes vedtak på kulturarvsstrategi når det er klart, og tenker igjennom hvordan vi kan gjøre kulturarvsatsingen strategisk god i vårt område og i det enkelte sogn.
Kirkeveggen på Berg kirke i Halden. Foto: J A Andreassen