Hver uke deltar 15-20 000 mennesker i kirkelige handlinger i Borg bispedømme. Det holdes omtrent 110 gudstjenester og 60 gravferder i uka, og det er derfor naturlig at spørsmålene dukker opp om hvorvidt koronaviruset får konsekvenser for gjennomføringen.
- Som kirke må vi ta vårt ansvar for å begrense smitten av koronaviruset. Det kan bety avlysninger av enkelte arrangement. Hvis vi gjennomfører, må vi sørge for at smitterisikoen er så liten som mulig, sier Rosenvinge.
Den nærmeste tiden vil det være ulike helsevurderinger i hver kommune, ut fra den lokale smittesituasjonen. Kontakten mellom lokal prost, sokneprest, kirkeverge og kommunehelsetjeneste blir derfor helt avgjørende. Flere steder er det besluttet endringer i oppsatt program og konkrete tiltak for å redusere smittespredning og beskytte nøkkelpersonell. Følg med på din lokale kirkes nettsider for oppdatert informasjon om kirken der du bor.
Ansvarlig samfunnsaktør
- Vi tar naturligvis vårt ansvar som samfunnsaktør. Våre kirkelige handlinger må derfor gjennomføres forsvarlig. Dåp og gravferder går sin gang, men i noen tilfeller kan det bli aktuelt å begrense deltagelsen, sier stiftsdirektøren.
Bekymrede foreldre og konfirmanter har allerede henvendt seg til menigheter og bispedømmekontor med spørsmål om konfirmasjonsforberedelser og -gudstjenester blir gjennomført som planlagt. I Borg feires de fleste konfirmasjonene i mai/juni/september.
- Også vurderingen rundt konfirmanttimene gjøres lokalt i samråd med kommuneoverlege, sier Rosenvinge.
Lokale vurderinger av gjennomføring av arrangementer
I går kom Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet med oppdaterte nasjonale retningslinjer ift større arrangement. Samlinger med flere enn 500 deltakere avlyses, mens samlinger med mellom 100-500 deltakere skal ha en egen risikovurdering som skal godkjennes av kommuneoverlege.
Generelt vurderer nå alle enheter i kirken følgende risikoer:
Arrangementet for og med risikogrupper:
Arrangement for eldre og andre i risikogruppen vurderes utsatt/avlyst. Sørge for gode hygienetiltak og mulighet til å sitte med god avstand
Arrangement med mange deltagere:
Tiltak som bør diskuteres er å begrense antall deltakere, redusere nærkontakt og regulere publikumsområder. Gi tydelig info på hvor stor avstand man vil ha mellom folk.
Nattverd: Ikke tilby nattverd hvis det må innebære berøring. Bruke særkalker om man har gode vaske/kokemuligheter.
Ved dåp: Ansatte bør huske antibac før dåp, eventuelt sørge for god håndvask før dåpen (40 sekunders vask med såpe). La også den som bærer barnet holde barnet under hele seremonien.
Ofring: Sørg for ofring ved alteret eller ved utgang, og oppfordre til bruk av Vipps.
Matservering, f eks kirkekaffe:
Matservering er ofte forbundet med tett kontakt mellom mennesker. Tiltak som vurderes lokalt er hygienetiltak, unngå å ha kirkekaffe/servering, og ha flere punkter for servering for å unngå sammenstimling av folk
Risiko for nøkkelpersonell:
Prester, kantorer, kirkegårdsarbeidere og kirketjenere er nøkkelpersonell for å få gjennomført kirkelige handlinger. Både risiko for smitte og risiko for å settes i karantene vurderes.
Hygiene: Man skal unngå håndhilsing og klemming, og man må sørge for god håndhygiene, samt utvise hoste og nyse-hygiene.
Denne artikkelen om Borg bispedømmes smittevern-beredskap vil bli oppdatert. Denne artikkelen er oppdatert per 11.mars kl 19.07.