Folkekirkens omfattende omsorgstjeneste

Uten samtalene med kirkens diakon, hadde jeg ikke klart å stå på bena i sorgen. Diakonen hadde tid, hun lyttet og hun hjalp meg i gang med å komme meg ut. Nå deltar jeg fast i gå-gruppa som kirken driver sammen med Frivillighetssenteret. Livet smiler litt igjen.

Folkekirkens omfattende omsorgstjeneste

Sitatet over forteller om et menneske som har fått støtte fra kirken i en vanskelig livssituasjon. Kanskje er du ikke kjent med at kirken har et utstrakt sosialt arbeid som kalles for diakoni? Diakoni handler om hvordan de kristne verdiene medmenneskelighet, menneskeverd og rettferdighet vises i handlinger. Kirkens diakonale arbeid henvender seg til alle mennesker, uavhengig av tro og livssyn.  

Diakoni er gresk og betyr å tjene. Diakoni handler om å tjene/betjene eller støtte og hjelpe mennesker. Kirkens ansatte diakoner har høyskoleutdanning innenfor helse og sosialfag og har stor faglig kompetanse i å bistå mennesker i sorg, kriser og ulike livsutfordringer. Diakonene har en svært variert arbeidshverdag; de jobber med sorgstøtte, integrering og arbeid for flyktninger, rus og psykisk helse, inkludering, møteplasser og samtaler for ungdom, de jobber med eldreomsorg, matutdeling og arbeid for mennesker med funksjonsvariasjoner. 

Skaper møteplasser og hindrer utenforskap 
Diakoniundersøkelsen Borg bispedømme gjør hvert år viser et bredt spekter av diakonale tilbud som retter seg mot både enkeltmennesker og grupper av mennesker i ulike aldere. Tiltakene drives av profesjonelle diakoner sammen med frivillige medarbeidere, og ofte i samarbeid med andre sivilsamfunnsaktører og kommuner. Med bakgrunn i kunnskap fra folkehelseundersøkelser og andre relevante informasjonskilder, utvikles stadig nye diakonale tiltak for å bidra til et godt samfunn der det er godt å leve for stadig flere. Det drives språkkafe, eldretreff, gå-grupper, strikke-kafeer og mye mer, for å bidra til gode møteplasser som forhindrer utenforskap. For tiden har vi et særlig fokus på å bidra til trygge møteplasser for ungdom. I den sammenheng er diakoner og frivillige til stede der ungdommer møtes ute om våren, for å gjøre russetreff og andre ungdomsarrangementer tryggere for alle.  

Livsmestring 
Antall mennesker i dagens samfunn som opplever ensomhet og utenforskap øker og mange uttrykker et behov for å ha noen å snakke med. Dette behovet vises også i økningen av antall samtaler og sorggrupper i 2023. Dette handler ikke kun om sorgarbeid fra presten i forbindelse med gravferd, men er et gratis samtaletilbud for alle uavhengig av tro og livssyn. Samtaletilbudet I Borg bispedømme har hatt en økning på 46% fra 2022-2023, 8380 samtaler i 2023 mot 5724 i 2022. Det er også tilbud om sorggrupper over hele bispedømmet, i 2023 var det 203 sorggrupper. Disse samtalearenaene fungerer som et godt tilskudd til kommunenes samtaletilbud gjennom helsesykepleiere, psykologer og annet. Kirkens tilbud er åpent for alle, det kreves ingen henvisning og det er gratis. Diakoner og prester kan snakke med folk om alt som ligger den som trenger en samtale på hjertet.  

Arbeid for menneskeverd og menneskerettigheter 
Men diakoni handler om mer enn å hjelpe og støtte mennesker i sårbare situasjoner. Diakonien har også en kjempende side, som kjemper for rettferdighet. Diakonien har et varmt hjerte, men også en knyttet neve som løftes når menneskers og naturens rettigheter krenkes. Folkekirken i Norge vil bidra til et samfunn der alle behandler hverandre som reelt likeverdige, uansett funksjonsvariasjon, seksuell orientering, kjønn, etnisitet, alder. Kirken vil bidra til sterk demokratisk motstandskraft i folket, slik at vi sammen avslører nedbrytende og ødeleggende holdninger og handlinger. Vi arbeider for å styrke tros- og livssynsfrihet, for rettferdighet for flyktninger, og støtter urfolk og andre minoriteters selvsagte del i det norske samfunnet.  

Folkekirkens diakonale samfunnsoppdrag tar våre 7000 frivillige, 650 rådsmedlemmer og 950 ansatte i 102 sokn i 29 kommuner på største alvor. Vi skaper mer himmel på jord for gamle og unge, på søndager og hverdager gjennom hele året. Det er rom for flere i dette viktige arbeidet. Alle kan bidra. Alle kan få ta imot.  

Kari Mangrud Alvsvåg      Karin-Elin Berg 

Biskop i Borg                     Leder av Borg bispedømmeråd 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"