Det viktige sorgarbeidet

De fleste av oss savner noen som ikke er her lenger. Hvordan vi takler sorg etter et dødsfall er svært individuelt. Kirken gir støtte for deg som trenger hjelp og råd på veien.

Det viktige sorgarbeidet

Artikkelen er skrevet av Erik-André Kristiansen i Amedia.

– Du blir ikke ferdig med sorgen, det er noe du lærer deg å leve med.

Det sier Marie Strandklev Grimstad og Karin Kverneland Oyenuga. De er begge diakoner i Borg Bispedømme og tilhører prostiet på Nedre Romerike.

Den årlige markeringen av allehelgen nærmer seg. Det er en viktig høytid hvor vi minnes dem som har gått bort.

– Det er mange ting som skjer i kroppen når vi mister noen vi er glade i, derfor er det viktig å ha med seg at sorg er naturlig, forteller diakonene.

Hvem skal jeg snakke med?

For noen blir sorgen altoppslukende. Destruktive tanker trenger seg på, du sover lite og du mister matlyst. Du klarer ikke å opprettholde gode relasjoner.

– Sorg forsvinner ikke. Det er en sterk anbefaling at du finner tid til å sørge. Det er helt vanlig å ta imot hjelp, og det hjelper, sier Karin K. Oyenuga.


Det er imidlertid en kjensgjerning at ikke alle finner støtte i å snakke med personer som ikke har opplevd lignende sorg.

– For dem kan det være vanskelig å vite hvordan sørgende har det. Det kan være lurt å finne et fellesskap, for eksempel en sorggruppe, der du kan snakke med mennesker som går gjennom det samme. Vi i kirken har høy kompetanse på samtale og sorgarbeid.

Kirken for deg som sørger

  • Mange kirker holder åpent på allehelgensdag for å takke for livet som har vært, for samtale, lysstenning og for å samles i sorgen og savnet.
  • Ansatte i kirken er tilgjengelig når du trenger det. Du kan ringe, maile eller dere kan møtes i kirken, eventuelt et annet egnet sted.
  • Tilbyr førstehjelp ved sorg. Her finner du konkrete tips som kan gjøre det lettere.
  • Tilbyr sorggrupper for dem som har mistet en av sine nærmeste.
  • Arrangerer konserter og minnegudstjenester.

 

Se alle arrangementer i kirken der du bor på Hjem | Skjer i kirken

Trenger ikke være troende

Under markeringen av allehelgen vil Borg Bispedømme åpne kirkene for å gi folk muligheten til å tenne lys og minnes sine kjære. De vil også holde minnegudstjenester og legge opp til konserter og andre arrangementer – også i det offentlige rom.

Sorgarbeidet troner på toppen av listen over kirkens samfunnsnyttige arbeid.

– Vi ser hvordan dette arbeidet hjelper folk. En viktig jobb for oss under allehelgen er å vise at dette tilbudet finnes. Å ikke bearbeide sorg kan få uheldige konsekvenser. Det er ingen terskel for å bli med i en gruppe eller spørre om enkeltsamtaler, forklarer Marie og Karin.

Og du trenger slettes ikke være troende for å oppsøke kirken.

– Kirken er til for mennesket, uavhengig av tro og livssyn. Det er ingen krav til medlemskap og tro er ikke et tema som promoteres i samtalene. Du trenger heller ikke å snakke hvis du ikke vil. Det er vi ledere som har fullt ansvar for samtalen, sier de.

Mange føler på det samme

Det er helt normalt å oppsøke sorggrupper når du går gjennom en slik prosess. I tur og orden går man gjennom ett og ett tema for hver samling.

– Det kan være sykdomsperiode, begravelse, familierelasjoner, nettverk og slike ting. De fleste opplever det som en kjempepositiv opplevelse. Mange finner hjelp i å kjenne seg igjen i andres utfordringer og ved å snakke åpent uten filter.

Du behøver ikke være redd for at informasjonen du deler, eller ikke deler, skal komme på avveie. Diakonene har taushetsplikt, skriver ingen referater og rapporterer ikke til noen. I tillegg er det kostnadsfritt og korte ventetider.

– Du er sterk når du gjør det som er best for deg selv. Delt byrde er halvt byrde og delt glede er dobbelt glede. Og det er ingen klisje! Smiler Marie Strandklev Grimstad.

Må ikke sørge

Selv om sorgarbeid er en viktig del av allehelgen, trenger du ikke være en aktiv sørger for å oppsøke kirken.

– Er det noen som har betydd mye for oss, hvorfor skal vi glemme? Første gang jeg kom til en minnegudstjeneste, lå min sorg noen år tilbake. Det var for at vi som hadde mistet noen skulle ha et holdepunkt. Sorg har ingen alder, fortsetter hun og legger til at kirken har flere tilbud for barn og unge som trenger noen å snakke med.



– Et av tiltakene, som er under planlegging, er samtaler med barn som skal miste eller har mistet foreldrene sine. Ungdom og unge voksne får også muligheten til å prate med ungdomsdiakoner med relevant utdanning og erfaring, hvis de heller ønsker det, utdyper hun.

Å være pårørende til noen som sørger kan være vanskelig. Også her kan kirken være til god hjelp.

– Det er en kjent utfordring, og en tematikk vi har hatt fokus på i ulike workshops. Hvordan støtter vi hverandre? Du vil så gjerne gjøre det rette, men det er også viktig å tenke på seg selv og sette grenser. Jeg var selv en pårørende i mange år, og en av grunnene til at jeg vil jobbe med dette er for å sikre at folk har noen å snakke med, sier Marie.

Avslutningsvis legger hun til at også andre ansatte i kirken, som prester, kateketer, trosopplærer og ungdomsledere, kan være gode å snakke med.

Faktaboks Allehelgen

  • Markeres den første helgen i november.
  • I Den norske kirke er allehelgensdag lagt til første søndag i november.
  • En markering der vi minnes de døde.
  • Mange kirker holder åpent for å takke for livet som har vært, for samtale, lystenning og for å samles i sorgen og savnet.
  • Minnemarkeringer for de døde er blant de eldste kristne skikkene.

Kilde: Den norske kirke

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"