Bispevisitasen i 2021 ble en døråpner for gode samtaler om utfordringene som ligger i det å forvalte en gammel middelalderkirke sier Eva. Hun legger til at det etter visitasen har vært bra oppfølging fra bispekontoret, og god dialog med kommunens administrasjon. Med felles kirkelig innsats, riksantikvarens bevilgninger, og ikke minst forståelsen av rehabiliteringsbehovet hos Vålers politikere, har økonomi kommet på plass.
Vinduene første prioritet
Vidar som nettopp har lagt inn fuger rundt de nyrestaurerte vinduene, er opprinnelig fra Telemark. Han har stor antikvarisk kompetanse og kjenner godt de gamle håndverkstradisjonene. Som tetning rundt vinduene bruker vi linstry som er satt inn med to lag linolje forteller han. Eva skyter inn at alle vinduene i hele kirken ble restaurert etter antikvariske regler og prinsipper i vinter. Det var ytterst nødvendig å få dette gjort og hun sier videre at vinduene hadde høyest prioritet innenfor klimaskallprosjektet som det ble søkt om, og som vi fikk midler til fra riksantikvaren. Begge er enige om at Glassmester Rolf Berglund AS med adresse på Skjetten, har utført en utmerket jobb på kirkens vinduer.
Vi spør Vidar om hva mer som er gjort?
Ettersom fellesrådet her har fått riksantikvarmidler til å gjøre forprosjekt på murverket, er det blitt min jobb å finne ut av det sier han med et smil. Vi er ferdig med to prøvefelt på kirkefasaden, og skal i gang med to til. Jeg har funnet mange sementholdige fuger som kan tilskrives fasaderestaureringen tidlig på 1960 tallet. Ved hjelp av analyser, erfaring og kunnskap, vil vi ta stilling til ny sammensetning i fugene, pussen og overflatebehandlingen på kirken sier han. Vidar representer hovedentreprenøren Lasse Holst AS som fikk jobben etter anbudskonkurranse.
Arkeologisk overvåking og faglig bistand
Eva kan fortelle at prosjektet er svært omfattende, og peker på en stor sprekk i sørfasaden. Vi har fått tillatelse til å grave i middelaldergrunnen tett inntil kirkeveggen for å avdekke hvordan Vålers viktigste kulturminne er fundamentert. Dette er nødvendig for å treffe de rette tiltakene, og med oss på laget har vi arkeologer som skal overvåke det hele. Som kirkeverge er hun veldig glad for den faglige bistand konsulentfirmaet SG arkitekter AS, med Per Stenseth i spissen gir. Etter sommeren står ytterligere tiltak for tur, bl.a. takrenner og nedløp, reparasjon av takfoten og restaurering av ytterdørene. Restaureringsarbeidet gir ny kunnskap om Våler kirke som har stått der siden slutten av 1100-tallet, og dette er kunnskap som vil være svært verdifullt å ha med seg videre sier hun. Vidar legger til at det ved prosjektavslutning vil bli skrevet en fyldig rapport med fotodokumentasjon som i sin tur blir oversendt til riksantikvaren.
Vi summerer opp, og konstaterer at den gamle middelalderkirken er i de beste hender. Vi skjønner at prosessen er krevende, men gleder oss med Vidar og Eva og alle de andre som er involvert. I det vi takker for et hyggelig intervju og ønsker god sommer, kjenner også vi på spenningen ved å følge med på prosjektet videre. Her kommer det til å skje mye framover.
(Intervjuer: Jan Ivar Andreassen - Seniorrådgiver Borg bispedømmekontor)