Tyskland markedsfører Luther jubileet i 2017

Med annonser i norske medier i disse dager har reiselivsbransjen i Tyskland tilpasset nettsider på norsk om Martin Luther og jubileet i 2017. Her har vi tatt med et utdrag om hva de skriver om Luther.

Liv og arbeid: Martin Luther mellom opprør og tidsånd

Et rikt liv, fylt av stridslyst, konflikter og triumf, rastløst og hvileløst: Luther var en opprører og reformator, tenker og praktiker, forut for sin tid og likevel en mann av middelalderen.

Han ble født 10. november 1483 i den lille byen Eisleben1821. Barndommen og oppveksten tilbrakte han i nærheten av Mansfeld. Farens virksomhet sikret ham en god utdannelse, og i 1501 begynte han ved universitetet i Erfurt. Et voldsomt tordenvær var, ifølge legenden, det avgjørende vendepunktet i livet hans: I sin angst lovet han å bli munk dersom han kom levende gjennom uværet. Bare to uker senere, 17. juli 1505, gikk han inn i klosteret til augustineremittene i Erfurt, studerte teologi og ble allerede i 1507 ordinert til prest. Det var i en tid da avlatshandelen blomstret: Penger for frelse var mottoet, og allerede som ung doktor og professor kritiserte Luther denne uhellige praksisen. 31. Oktober 1517 slo han opp de berømte 95 tesene i Wittenberg. Til hans overraskelse spredte de seg raskt i offentligheten og nådde etter kort tid også Roma. I 1518 innledet den romersk-katolske kirke en prosess for kjetteri mot Martin Luther. Den saksiske kurfyrsten Fredrik den vise satt imidlertid i gang en høring i Augsburg – i stedet for det planlagte forhøret i Roma – noe som endte med flukt i natten, for Luther nektet å dementere tesene. Paven mistet tålmodigheten, han truet Luther med bannlysning og fikk ham til slutt ekskommunisert. På riksdagen i Worms, der han ble hilst av den jublende befolkningen, skulle Luther få en ny sjanse. Også her sto han på sitt og gikk så i dekning først på Wartburg i Eisenach. 13. juni 1525 giftet han seg med den tidligere nonnen Katharina von Bora. I det tidligere augustinerklosteret levde storfamilien – Luther hadde seks barn – med fosterbarn, slektninger, ansatte og studenter. I 1546 ble Luther innkalt til fødebyen Eisleben for å avslutte en arvestrid, og her endte også hans liv: Den 18. februar døde Martin Luther. Tre dager senere ble han gravlagt i Wittenberg, i kirken der han nesten tretti år tidligere hadde slått opp de betydningsfulle tesene.

Kontaktinformasjon for Luther Øre

Luther Øre er et prosjekt under Tunsberg bispedømme under ledelse av Inger M.Bore og Tore Dvergastein. Med seg i prosjektet har de menighetene, Ål, Strømsø, Holmestrand og Tjøme.

Innhold på denne siden redigeres av Åsmund Brøvig

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"