– Pilegrimen må kjenne at kirkene er åpne langs leia

– Pilegrimen må kjenne at kirke og samfunn er åpent langs leia. Jeg håper vi sammen kan finne løsninger som gjør at pilegrimen kan søke seg inn til åpne kirkerom, sier Ragnhild Godal - nytilsatt leder for kystpilegrimssenteret på Smøla. Les om hennes målsettinger for kystpilegrimssatsingen.

– Jeg ser for meg kirken som en viktig part i de kreative prosessene knyttet til Kystpilegrimsleia. Jeg håper kirken ønsker å være en bidragsyter til «ei reise som berører», gjennom ulike arrangementer i og utenfor kirkerommene, sier nytilsatt leder for regionalt kystpilegrimssenter på Edøya i Smøla, Ragnhild Godal. (foto: Svein Magne Harnes)

"Kystpilegrim i vinterlys" - les hele intervjuet med Ragnhild Godal ved Kystpilegrimssenteret

– Utfordringen med å lede og utvikle Regionalt Pilegrimssenter på Smøla er en drømmeoppgave, med en blanding av mye av hva jeg bryr meg om og brenner for. Pilarene miljø, næring, kirke, tro, livssyn og kultur danner et meningsfullt og spennende hele å kunne arbeide innenfor, sier Ragnhild Godal.

Ragnhild går inn i den omfattende satsingen på Kystpilegrimsleia - en reise langs Vestlandskysten hvor du kan oppleve kystkulturen og kystlandskapet - en gjenskapning av reisa pilegrimene i middelalderen måtte gjøre for å nå Nidaros sjøveien. Møre bispedømme har mange pilegrimssteder å vise fram, og har vært sterkt involvert i prosjektet.

Langs hele kystleia finner vi kirker og helligsteder, spor etter den tidlige kristningen av landet, kongsgårder og tingsteder, gamle handelsteder og fyrstasjoner, i tett sameksistens med dagens kystsamfunn.

Det er egentlig kun pilegrimen selv som kan si noe om hva pilegrimsreisa handler om, mener Ragnhild: – Selve ordet betyr "en fremmed", "en utlending".. Jeg tenker at det er fint om reisen bidrar til at vi finner fram og hjem i et eller annet. Jeg håper vi kan utvide forestillingen om hva en pilegrim er.

– For meg personlig er det en form for meditativ vandring og ferdsel, preget av ro, søken, undring og læring. Dét er noe som skiller pilegrimsleder fra andre turleder, og det er viktig at vi arbeider med en bevisstgjøring av dette.

– Pilegrimen skal finne mat og hvile, kjenne seg trygg, møte mennesker som tar imot. Pilegrimen skal oppleve og ta del i natur, kultur og kulturarv langs leia, komme seg fram til lands og til vanns, finne det den søker. Det er flokken langs leia og alle medhjelperne som skal skape innholdet, dette er en «nedenfra og opp»-satsing.

– En pilegrim er jo ikke bare er de som kommer langveisfra og skal videre, det er oss alle. Kystpilegrimssatsingen vil handle om de små og store arrangementer og tiltak som skjer i lokalsamfunnene. Den vil også handle om å løfte fram en historisk interessant ferdselsåre, gjerne der pilegrimen konkret får oppleve hvordan det var å ferdes i middelalderen.

Hun ønsker seg et bredt samarbeid med kirken om dette, regionalt og lokalt:

– Jeg ser for meg kirken som en viktig part i de kreative prosessene. Jeg håper kirken ønsker å være en bidragsyter til «ei reise som berører», gjennom ulike arrangementer i og utenfor kirkerommene.

– Pilegrimen må kjenne at kirke og samfunn er åpent langs leia. Stengte dører og mangel på tilstedeværelse fremmer ikke pilegrimsreisen. Det er selvsagt en utfordring med åpne kirkerom, men jeg håper vi sammen kan finne løsninger som gjør at pilegrimen kan søke seg inn i kirkerommene, sier Ragnhild Godal.

"Kystpilegrim i vinterlys" - les hele intervjuet med Ragnhild Godal ved Kystpilegrimssenteret

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"