Vil bidra til fokus på fosterhjem

- Jeg vil være med å heie på de mange gode fosterhjem, og skape større åpenhet om den støtten slike hjem kan være for barn og unge, sier biskop Herborg Finnset. Den norske kirke har signert en avtale om å være ambassadører for ordningen med fosterhjem.

Barne-, ungdoms og familieetaten (Bufetat) har ansvar for barnevern og fosterhjem. Det var etatens regionale representanter som møtte biskop Herborg Finnset i Trondheim.

Kirken i Nidaros ønsker å være med å synliggjøre behovet for forskjellige fosterhjem og bidra til økt kunnskap om hva som skal til for å bli et fosterhjem. Det er et sterkt ønske om at flere kan ta en vurdering om muligheten til å være et fosterhjem.

- Det er særlig søsken og ungdom som nå trenger et fosterhjem. Foreldre som har ungdom som er i ferd med å bli voksne, har en særlig erfaring som andre barn og unge trenger å møte. De trenger å møte stabile voksne som våger å være til stede, våger å være varme og trygge i møte med de som trenger det gode rommet som et trygge voksne kan gi, sier biskop Herborg.

- Viktig relasjon

Den nasjonale avtalen mellom Den norske kirke og Bufetat ble signert av preses Olav Fykse Tveit i november i fjor.

- Foreldrerelasjonen er en av de aller viktigste relasjonene for barn som skal vokse opp med trygge rammer, god støtte og gode muligheter for å utvikle seg i et samspill med andre barn og voksne med ansvar for dem. Ikke alle barn har det, men alle barn trenger det. Dette er en av de oppgavene som må løses – av mennesker som ser dette som en utfordring og et kall for dem. Derfor er det med frimodighet vi sender denne utfordringen videre, sa Fykse Tveit da avtalen ble underskrevet. 

Stort behov

I Norge bor omlag 11 000 barn og unge i fosterhjem, og hvert år er det behov for om lag 1000 nye fosterhjem. Mange av barna får et godt hjem hos slektninger og i barnets nettverk. Andre ganger blir fosterhjemmet rekruttert blant voksne som ønsker å være fosterforeldre.

I disse tilfellene ønsker barnevernet å ha flere potensielle fosterforeldre, slik at de enklere kan finne et hjem som passer for hvert enkelt barn. - Barnevernet ønsker å rekruttere bredt og har i den senere tid inngått samarbeid med ulike organisasjoner om en nasjonal dugnad for rekruttering av fosterhjem.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"