Nå kan sauebonden i Roan bli prest på heltid

Han er sauebonde, kirkegårdsarbeider og prestevikar. Han har ikke full teologiutdanning, men denne uka fastslo «Kirkerådets evalueringsnemnd» likevel at Einar Strøm fra Roan kan bli prest på heltid.

Etter at biskop Herborg Finnset hadde hatt flere samtaler med Einar Strøm, var det hun som søkte om at han får bli prest selv om han ikke er utdannet teolog. Dette er en mulighet som finnes i Den norske kirke, for å gi rom for annen type erfaring eller utdanning inn i prestejobben. Når nemnda har godkjent søkeren, gjenstår bare praksisutdanning før han kan ta full jobb som prest.

Les mer om Kirkerådets evalueringsnemnd her.

Spennende prosess

Strøm er i dag kirkegårdsarbeider i Åfjord og driver sauegård hjemme i Brandsfjord i Roan kommune. Han har tidligere vært både lærer, forkynner, misjonær og MOT-informatør. Den siste tiden har han og hans erfaring vært gjennom en nøye vurdering i evalueringsnemnda. I tillegg til biskopen, har flere i bispedømmet kommet med uttalelser, og Strøm ble til slutt intervjuet av nemnda under et møte i Oslo.

- Dette har vært spennende og givende, og det har vært som om livet mitt har blitt «lagt på blokka». For meg har det vært fint å kunne være en del av så åpne og rause samtaler. Prosessen har gjort noe med meg og forberedt meg ytterligere på å bli prest, og jeg er selvsagt svært takknemlig over at jeg til slutt ble godkjent, sier Einar Strøm.

Kan havne i hjembygda

Han har den siste tiden fått prøve seg som prestevikar i Osen og Roan, og etter vedtaket i evalueringsnemnda kan det godt hende at han ender opp som fast prest her.

- Jeg har vært opptatt av at dette er noe Gud må lede meg inn i. Å være prest i hjembygda vil naturligvis være en stor utfordring, men det at jeg kjenner folket og kulturen åpner store muligheter. Jobben som kirkegårdsarbeider har også gitt verdifulle perspektiv inn mot en prestetjeneste, sier han.

Verdifull livsvisdom

Biskop Herborg er strålende fornøyd med å få en ny prest på laget i Nidaros. Hun har fulgt prosessen tett og jubler over vedtaket fra evalueringsnemnda.

- Jeg har møtt en person som er reflektert og som har med seg en livsvisdom, kunnskap og erfaring som vi har bruk for. Jeg gleder meg til han er ferdig med praksisutdanning og kan begynne i full stilling, sier hun.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"