Nyttårsfeiring i Etiopia

I Etiopia er 11. september nyårsdag. Gratulerer!

Vi gratulerer det etiopiske folk generelt, og våre venner i vennskapskirken EECMY spesielt, med nyttårsdagen.

Hvorfor nyttår nå?

Den etiopiske kalender er basert på den koptiske kalender, som i sin tur er basert på den julianske kalender (vi følger derimot gregoriansk kalender). Den etiopiske kalenderen har tolv måneder á tretti dager, samt fem eller seks dager i den «den trettende måned».

I måneden "Pagume" (6.-10. september) er det bare fem dager, Og 11. september innledes det nye året med den første dagen i måneden "Meskerem". I denne måneden (27. september) skjer en av de store høytidene i Etiopia, Meskel-festen, til minne om da keiserinne Helena, etter tradisjonen, fant Jesu kors, og deler av dette korset ble fraktet til Etiopia.

Utviklingen i landet

Det er nå ni måneder siden Etiopias statsminister Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris. Landet er preget av store uroligheter og mange utfordringer.

     - Covid 19 - situasjonen har også rammet Etiopia sterkt. Om det ikke er så mange registrerte dødsfall på grunn av korona er mye av samfunnet stengt ned (skoler, kirker, handel, osv). Det er nok den økte fattigdommen som vil kreve flere liv enn selve covid 19-viruset i landet.

     - Den politiske utviklingen i landet har provosert flere folkegrupper. Abiy Ahmed ønsker en mer sentralstyrt regjering i stedet for regionalt selvstyre basert på etniske folkegrupper. Folkegruppene oromo og tigray er til dels i sterk opposisjon til statsminister Abiy (som selv er oromo).
Se denne menigsytringen i Adresseavisen (med kommentarene etterpå) hvordan etiopere bosatt i Trøndelag diskuterer landets utvikling.

     - Etiopia er i gang med en storstilt vannkraftutbygging, der Blånilen skal demmes opp og gi elkraft både til eget land og til eksport. Den gigantiske Renessansedemningen har vakt strid mellom Etiopia og landene nedstrøms Nilen, særlig Egypt, som frykter at de skal få vannmangel. 

NMS

På tross av korona-situasjonen fortsetter misjonsarbeidet til NMS. 
Her er en rapport fra ekstratiltakene som ble satt i gang da pandemien også nådde Etiopia.

 

 

 

 

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"