Statsforvaltaren tar over gravplassforvaltning

Frå 1. januar 2021 har Statsforvaltaren (tidlegare fylkesmannen) teke over bispedømerådet sitt ansvar for godkjenning av gravplassar og som klageinstans i saker knytt til gravferdslova og gravferdsforskrifta.

Det er kyrkjeleg fellesråd i kvar kommune som har ansvar for forvalting av gravplassar og gravferd jf. Gravplasslova (gl.) § 23. For nokre få kommunar i landet gjeld det at kommunen har dette ansvaret. 

Statsforvaltaren si rolle er:

  • Godkjenning av nye gravplassar og endringar av eksisterande, jf.  § 4
  • Godkjenning av lokale vedtekter for gravplassane, jf.  21
  • Godkjenning av andre minnesmerke enn gravminne på gravplassane (herunder minnesmerke i namna minnelund), jf. gravplassforskriften § 20 (2)
  • Vere klageinstans ved klage på enkeltvedtak, jf.  § 24.
  • Uttala seg om kommunale planar knytt til gravplassar eller naboskapet til gravplassane, jf. gravplassforskriften § 2 (1).

Om statsforvaltaren si rolle, sjå óg:

Det er utarbeida ein nettbasert rettleiar for lokal og regional gravplassforvaltning, sjå gravplassveileder.no eller gravplassrettleiar.no.

Statsforvaltaren i Vestfold og Telemark vil ha ansvar for dette saksfeltet i heile landet. Der vil også gravplassrådgjevar-tenesta vera lokalisert. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"