Pilegrimsprestene på plass

Pilegrimssesongen ved Nidarosdomen er for alvor i gang. Pilegrimsprestene Einar Vegge og Steffen Torsteinsen Aune er klare til å ta imot de som seiler eller vandrer til katedralen.

Vegge er pilegrimsprest året rundt, mens Aune er forsterkningen i sommersesongen. I tillegg er vertene på Nidaros Pilegrimsgård på plass hver eneste dag for å ta imot pilegrimene.

- Nå er det høysesong. Vi holder pilegrimsgudstjeneste hver eneste kveld i Nidarosdomen kl. 18.00, hvor alle er hjertelig velkomne. I tillegg vil vi sitte ved 0km-skiltet på Vestfrontplassen (bildet til høyre) hver eneste ettermiddag kl. 15.00-16.00, sier Einar Vegge.

- Her kan vi ta i mot og snakke med pilegrimene. Vi kan også tilby dem vandringer og omvisninger i byen eller i domkirken, sier Einar Vegge.

Godt i gang

Så langt er 420 dagsvandrere registrert på vandringer i Trondheimsområdet, i regi av pilegrimsgården, pilegrimspresten eller pilegrimsforeningen. I tilegg er det registrert 75 pilegrimer som har vandret i flere dager mot helligstedet i Trondheim.

Noen kommer også sjøveien, og arbeidet med å få etablert faste kystpilegrimsleder er forlengst i gang. (Les her: «Jobber for pilegrimsleder langs norskekysten»)

Drar også ut i terrenget

I tillegg til Einar Vegge og Steffen Torsteinsen Aune, vil også pilegrimsprestene Kjell Skarseterhagen og Elisabeth Lidell være på plass i noen uker.

- Den ekstrabemanningen gir oss mulighet til å komme oss ut i ledene i løpet av sommeren, og også holde noen pilegrimsgudstjenester der, sier Einar Vegge.

På Nidaros Pilegrimsgård oppstår stadige og spennende møter mellom vandrere og verter. Her blir pilegrim Raphael Braun (t.v) fra Tyskland tatt i mot av Kjersti Lunden Nilsen. (Foto: Gunnar Prytz Leland)

Mange pilegrimer kommer til Nidarosdomen i løpet av en sesong, enten alene eller i mer eller mindre organiserte grupper. (Foto: Borgund folkehøgskole)