Veiledning til innsamling

En god aksjon er avhengig av en god og gjennomtenkt plan. Her er en veiledning og hjelp i denne prosessen.

Det første menigheten må gjøre er å velge formålet for sin solidaritetsaksjon. Det kan være knyttet til menighetens eget misjonsprosjekt eller et annet prosjekt/organisasjon.

Det er viktig å sette seg godt inn i det tiltaket man vil støtte slik at man kan kommunisere et tydelig budskap. Husk at når du skal samle inn midler til et formål, må du engasjere folk. Dere må kommunisere slik at folk blir engasjert og får lyst til å gi sitt bidrag.

Vi vil gjerne ha oversikt over alle menigheter som er i gang med aksjon, så register menigheten via dette skjemaet. Skriv gjerne "Nord-Hålogaland bispedømme" i kommentarfeltet

Organisasjonene i SMM med respektive konto- og Vipps-nummer er følgende:

Organisasjon Bankkontonr Vipps-nr
NMS 8220 02 85057 10932
Misjonsalliansen 3000 16 00040 10590
Normisjon 1503 02 13537 598406
HimalPartner 3000 15 47107 15521
Stefanusalliansen 3000 14 57922 19013
Israelsmisjonen 3000 15 24425 19333
Areopagos 9053 05 22325  

INNSAMLINGSMETODER

Ofring og kollekt

Å ta opp kollekt eller bruke Vipps til å gi en kollekt eller takkoffer når vi får anledning til å møtes fysisk igjen er godt kjent i kirken.

Vipps

Vipps er velegnet for å kunne gi en gave til aksjonen så lenge dere klarer å få vippsnummeret frem sammen med budskapet. Dette kan gjøres på flere måter

 • Lage et facebookinnlegg på menighetens facebookside og fortelle om aksjonen og be folk sende penger til menighetens Vipps-nummer. (Det kan være lurt å be folk merke gaven). Det er viktig å få frem Vipps-nummmeret tydelig. Bruk gjerne et bilde (kan fås hos organisasjonen om ønskelig) i tillegg til litt tekst. Hvor langt ut dere greier å spre budskapet på denne måten avhenger av hvor mange dere får til å «dele» dette. Det er smart å avtale med en gruppe mennesker at de skal dele det du legger ut.

 • Dere kan også spre budskapet om aksjonen via SMS og mail. Igjen er det viktig at det er noen som sender videre. Dersom menigheten lager et kort budskap med Vipps-nummer på mail eller SMS og avtaler med noen (f. eks menighetsrådet og alle i staben) at de skal sende mailen/SMSen til så mange som mulig av deres kontakter, kan dere få god spredning. Det må gjerne ligge en oppfordring om å sende SMSen/mailen videre til flere i det opprinnelige utkastet. Husk et tydelig og kort budskap som engasjerer, og avtal med så mange som mulig at de vil sende det videre.                           
 • Lage en «plakat» med Vipps-nummer på menighetens egen hjemmeside

 

Facebook-innsamling

Det er mulig å opprette to typer innsamlingsaksjoner på Facebook:

 • Personlige innsamlingsaksjoner: Innsamlingsaksjoner som samler inn penger til en personlig sak. Her kan en som f. eks har fødselsdag samle inn penger til aksjonen, og utfordre alle sine «venner» på Facebook til å delta. For å skape en gjenkjennelseseffekt burde alle bruke «Sammen som kirke i hele verden»-logo og -tittel. Vi anbefaler at dere lager en innsamling til den valgte organisasjonen-
                        
 • Innsamlingsaksjoner til ideelle organisasjoner: Innsamlingsaksjoner som går direkte til misjonsorganisasjonen. For å skape en gjenkjennelseseffekt burde alle bruke «Sammen som kirke i hele verden»-logo og -tittel.

Når menigheten selv skal lage en facebook innsamling, bruker dere siste alternativ.

Mal for innsamlingsaksjoner for veldedige organisasjoner:

Klikk her for å opprette en innsamlingsaksjon for en veldedig organisasjon, eller følg disse trinnene:

 1. Klikk på Innsamlingsaksjoner i menyen til venstre for nyhetsoppdateringen din.
 2. Klikk på Samle inn penger.
 3. Velg Ideell organisasjon eller Veldedig organisasjon.
 4. Velg den organisasjonen som menigheten har bestemt at dere skal kanalisere midlene gjennom, velg et forsidebilde, og fyll ut informasjonen om innsamlingsaksjonen.
 5. Klikk på Opprett.

Dersom dere trenger hjelp til dette kan organisasjonen bistå den enkelte menighet.

Også her er det avgjørende for om dere lykkes at dere organiserer og avtaler at så mange som mulig deler aksjonen.

Andre kanaler

Det er også mulig å bruke folkefinansieringskanalene Bidra.no og Spleis.no til å arrangere kampanjer.

Spleis:

Det er mulig å opprette kampanjer på Spleis til de enkelte organisasjoner. F.eks gjøres det på denne måten som beskrevet med NMS som eksempel:

På nettsiden www.spleis.no/nms kan enkeltpersoner enkelt opprette innsamlinger til NMS sitt arbeid. Menigheter kan også opprette innsamlinger i navnet til menigheten, men må da hoppe over leddet som handler om identifisering med bank-ID.

Man kan utforme innsamlingen med bilder og tekst. Giverne kan betale med VIPPS eller med kort.

Underveis kan du kommunisere med giverne og oppdatere innsamlingen.

Innsamlinger på Spleis kan deles, for eksempel på fFacebook og via SMS og e-post, både av den som starter innsamlingen og av andre. Mer informasjon om hvordan man oppretter denne type innsamlinger finner du her: www.nms.no/spleis

Bidra.no

www.bidra.no lager man et prosjekt og får tips og tilbakemelding innen 1-2 dager før prosjektet bli publisert. Da kan man dele en lenke direkte til prosjektsiden hvor både andre kan støtte med kort, Vipps og faktura. Penger står på konto inntil prosjektet er avsluttet. Så lenge formålet til prosjektet er ideelt, er det helt gratis for innsamler å bruke Bidra.

RAPPORTERING

Det er viktig at menigheten holder oversikt over hvor mye som kommer inn til aksjonen i menigheten.

Det er to former for rapportering:

 • Rapportering, Takk og informasjon om hvor mye som er kommet inn til de som har bidratt, og også som en motivasjon for at flere kan bidra. Dette kan gjøres på facebook, menighetens hjemmeside osv.
 • Rapportering til Bispedømmekontoret om hvor mye dere har samlet inn.

Du kan også kontakte misjonsrådgiveren ved bispedømmekontoret, Kristian Due.

Lykke til med aksjonen: Sammen som kirke i hele verden

Har du spørsmål om innsamling: Ta kontakt med bispedømmekontoret eller spør direkte til den organisasjonen dere har valgt.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"