Lokalt engasjement sprer seg
Fjell kirke i Drammen har gjennom 10 år vært en samlingsplass for mennesker med mange ulike bakgrunner, nasjonaliteter og religioner. Sentralt i dette arbeidet finner vi sokneprest Ivar Flaten. Han og menigheten har mottatt flere priser for arbeidet blant innvandrere og flyktninger. Nå blir menigheten senter for kirkens dialogsatsning i hele bispedømmet.
Biskopen støtter arbeidet.
Biskop Per Arne Dahl har stilt seg bak arbeidet hele tiden, og er glad for at kompetansen og erfaringene fra Fjell blir tilgjengelig for andre menigheter i Den norske kirke. «Dette senteret er sjeldent godt forankret i det lokale arbeidet, og det er stadig vanligere å si «look to Fjell» når vi snakker om dialogarbeid i kirken.».
Drammen er en unik by
Lill Tone Grahl-Jacobsen er drammenser og leder av Tunsberg bispedømmeråd. Hun peker på Drammens unike befolknigssammensetning, og er stolt av hvordan dialogarbeidet i kirken har vokst sammen med byen. «Det har vokst og vokst, og har vist at kirka er for alle. Her er folk fra alle religioner og trosretninger velkomne.» Som bispedømmerådsleder er hun blant de som skrev under på de offisielle opprettelsespapirene.
Et bredt samarbeid
Kirken samarbeider med organisasjonen Areopagos. Areopagos stiller med kompetanse og rådgivning og har vært en viktig partner i arbeidet frem til opprettelsen. Under stiftelsesmøtet ble de representert av direktør Raag Rolfsen. Han understreket at dialog ikke er et sideprosjekt i kirken, men at den er en helt sentral av kirkens identitet i et mangfoldssamfunn.
Fakta
Drammen er landets nest mest internasjonale by. Omtrent 27 % av byens befolkning er innvandrere fra om lag 150 ulike nasjoner.
Kirkelig dialogsenter i Drammen er det 4. senteret for interreligiøs dialog i kirkelig regi i landet. Arbeidet i Drammen vil ha sin base i Fjell kirke, og blir nå et ressurs- og kompetansesenter for hele Tunsberg bispedømme (Vestfold og Buskerud). Kirkemøtet i Den norske kirke har som mål å opprette et slikt senter i hvert bispedømme.
Senteret skal styrke samarbeid mellom Den norske kirke og andre tros – og livssynssamfunn, og bidra til at fordommer om kultur tro og livssyn erstattes med kunnskap. Det skal bidra til å bygge et livsynsåpent samfunn, der mangfold betraktes som berikende.