Å bo hjemme er ikke tryggest for alle

Det er til enhver tid behov for mange nye fosterhjem, og Den norske kirke er med å rekruttere gjennom en samarbeidsavtale med Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat). Kan du eller din familie være en trygg havn for et barn som trenger det? Eller vil dere som lokal menighet i Tunsberg bidra?

Akkurat nå er behovet for fosterforeldre spesielt stort i Drammen, Sandefjord, Tønsberg og Øvre Eiker. Ill.foto: Sven-Erling Brusletto

Sara (3) har en mamma som har ruset seg i perioder og har derfor hatt en ustabil start på livet. Sara har behov for gode rutiner og rammer som kan gi henne en tryggere og mer forutsigbar hverdag. 

Sander-Elias (8) er en aktiv gutt. Han er blid og pratsom, men fordi han har opplevd mye utrygghet i barndommen har han også mange vanskelige følelser og tanker. Sander-Elias trenger noen som har tid og tålmodighet til å snakke med ham når de vonde følelsene og tankene kommer.  

Faride (16) er ei stille og rolig jente som har tatt mye ansvar oppveksten. Hun har vokst opp i Norge, men foreldrene hennes har en annen etnisk bakgrunn enn norsk. Hun trenger noen som er tålmodig og støttende, men som også kan gi henne den selvtilliten hun trenger for å ta mer plass og kjenne på egne ønsker og behov.  

Ulike typer fosterhjem

Dette er eksempler på hvem fosterbarn kan være og hva de trenger. Fosterbarn er som alle andre barn, de er forskjellige. De har sin egen historie, personlighet og bakgrunn. Felles for alle er behovet for voksne som kan gi trygghet, omsorg og kjærlighet. De trenger alminnelige hjem, ikke perfekte, men ulike.

Bufetat, region sør, som dekker Vestfold, Buskerud, Telemark og Agder, jobber nå med fosterhjemsforespørsler fra barneverntjenesten vedrørende 112 barn. 60 av disse  er klare til å flytte om det hadde stått et fosterhjem klart. Behovene for fosterhjem er nå størst i Drammen, Øvre Eiker, Sandefjord og Tønsberg. Det er flest barn i aldersgruppen 10-16 år som trenger fosterhjem, men dessverre så mye som 30 % er barn under 6 år. 

Opplevelsene de har bak seg preger dem i varierende grad. Noen trenger derfor fosterhjem i en kort periode, andre i lengre tid. Noen trenger hjelp på kort varsel, og noen har spesielle behov. Uansett hva slags fosterhjem dere er, får barnet, barnets foreldre og fosterfamilien oppfølging av barnevernstjenesten i kommunen. Både gifte, samboere, enslige eller likekjønnede par kan bli fosterforeldre.  

Kirken er del av en nasjonal dugnad 

I Norge bor det omkring 11.000 barn i fosterhjem. Behovet for nye og ulike fosterhjem er stort. Den norske kirke har derfor en samarbeidsavtalet med Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) for å rette søkelys på rekruttering av fosterhjem. Fordi det trengs mange ulike fosterhjem, har alle tros- og livssynssamfunn blitt oppfordret til å bidra i denne dugnaden. 

Gjennom å bli en samarbeidpartner med Bufetat kan hver enkelt menighet bidra. Det er en stor samfunnsutfordring å finne gode fosterhjem, og her kan vi som kirke være med å bety en forskjell for sårbare barn og unge 

Vil dere som menighet bidra? Under finner du teksforslag til saksfremlegg i menighetsrådet og kontaktinformasjon til oss i Tunsberg bispedømme.

Er du eller dere nysgjerrige på det å være fosterhjem? Gå inn på www.fosterhjem.no eller ring direkte til Bufetat region Sør på 466 17 900. Her kan du få en helt uforpliktende samtale. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"