– Tilbudet er for menn opp til 50 år, men vi har ikke legitimasjonsplikt, smiler Andreas Herwig Buer, diakon i Homestrand kirkelige fellesråd.
Mennskapskveld er i etableringsfasen, men samler allerede 15 menn hver måned. De fleste er mellom 30 og 40 år, bosatt fra Botne til Drammen. Overskriftene er: Alltid plass til hele deg. Alltid noe godt for ganen. Alltid konkurranse med premie.
– Ønsket er at vi kan møte andre menn, skape relasjoner, slå av en prat, få et nettverk og ellers ha en hyggelig kveld, sier Andreas.
– En pause i hverdagen
Han påpeker også at menn er kjent for å være dårligere enn kvinner til å prate om hvordan de har det.
– Da er det fint å vite at vi er flere menn i samme livsfase, med eller uten barn, kanskje med oppussing og med mange overtidstimer på jobb. Det kan være lett å kjenne både på ensomhet og behovet for en kveld med barnefri, påpeker diakonen.
Vegard Tegnander en en av dem som setter stor pris på tilbudet.
– Som småbarnspappa og småbruker er det vanskelig å regisere egne sosiale treff. Mennskapskveldene gjør det. Det er superdeilig med denne pausen i hverdagen. Her kan jeg bare komme og gjør ingenting. Bare være, sier Vegard.
Nytt pilotprosjekt
Da Tunsberg-biskop Jan Otto Myrseth nylig var på visitas i Botne, var Mennskapskveld et naturlig stoppested. I forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging i høst, pekte biskopen på behovet for nettopp slike møteplasser.
– Vi er ikke for velutstyrt med sosiale møteplasser for menn. Vi trenger å ufarliggjøre det at menn kan møtes uten for mye agenda og dugnadsoppdrag. Slike uformelle treff er ikke alltid like opplagt for oss menn som for kvinner, sier biskopen.
I 2025 starter et pilotprosjekt i Tunsberg bispedømme hvor målet er å skape gode møteplasser for menn som fremmer psykisk helse og livsmestring.