Dette er vedtatt:
- Selvbestemt abort er flyttet fra uke 12 til uke 18.
- Fosterantallsreduksjon, også kalt tvillingabort, skal behandles på lik linje med andre aborter. Derfor fjernes nemdene for fosterantallsreduksjon ved abort inntil 16 uker.
- Nemdene endrer organisering og skal nå ha et flertall av kvinner og en jurist.
– Uroen nå er at vi går mot et sorteringssamfunn som svekker menneskeverdet og mangfoldet. En ny lov vil ikke løse de etiske dilemmaene ved abort, sier Tunsberg-biskop Jan Otto Myrseth.
Ønsket ikke utvidelse
Biskopene i Den norske kirke har gjennom sitt høringssvar til den nye abortloven støttet at målet for abortpolitikken bør være færrest mulig aborter, og at de aborter som skjer bør gjennomføres på et tidligst mulig tidspunkt. De støtter også en generell forståelse av at mors menneskeverd må ha forrang, og at det må være bedre informasjon, råd og veiledning for abortsøkende kvinner.
Samtidig har biskopene vært kritiske til å utvide abortgrensen, fordi de mener dette ikke reflekterer tilstrekkelig den økende grad av den moralske status og rettsvern fosteret får gjennom svangerskapet.
Må sikre menneskets ukrenkelige verdi
Myrseth påpeker i dag at en kontinuerlig samtale om hvem vi ønsker å være som samfunn, hvordan vi kan legge til rette for gode og verdige liv for alle, og hvordan samfunnets verdier møter teknologiske fremskritt, må fortsette.
– Den samtalen er kanskje viktigere enn noen gang. All lovgivning må sikre menneskets ukrenkelige verdi, og den nye abortloven bør sees i sammenheng med øvrig lovverk som både ivaretar kvinnenes autonomi og fosterets sårbarhet og krav på vern, sier Myrseth.