Prins Saeed besøkte Tunsberg

Biskop Jan Otto Myrseth hadde nylig besøk av jesidienes prins Hazem Tahseen Saeed. Jesidiene er en religiøs minoritet i Irak som for ti år siden ble utsatt for det mange nå anerkjenner som et folkemord utført av IS. – Norge og kirken har også et ansvar, sier Myrseth.

Biskop Jan Otto Myrseth har hatt et langt engasjement for jesidienes situasjon. Prins Hazem Tahseen Saeed sitter til høyre for biskopen. Resten av prinsens følge er jesidier som er bosatt i Norge.

Hazem Tahseen Saeed besøker i disse dager jesidier i Norge og møter, i tillegg til Myrseth, representanter fra Stortinget, Amnesty International, Helsingforskomitéen og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.  

Overgripere må stilles til ansvar

Myrseth har vært engasjert i minoritetenes situasjon i Irak i flere år, deriblant jesidienes situasjon. I 2023 deltok han på en konferanse på Stortinget som fokuserte på det internasjonale samfunnets ansvar for overgrepene mot jesidiene. Målet var å legge press på Stortinget til å anerkjenne overgrepene som et folkemord. Myrseth hadde innlegg på konferansen, sammen med Amnesty International, Samarbeidsrådet for tros og livssynssamfunn, Internasjonalt råd for religiøs og humanitær dialog, Den norske Helsingforskomite’ og flere politikere.  

– Flere land har anerkjent det som skjedde med jesidiene som et folkemord, sist Tyskland. Norge har også et ansvar for å hjelpe de overlevende ofrene og gjøre det mulig for dem å gjenoppbygge sine liv og sine hjem, og det er viktig at overgriperne stilles til ansvar, sier Myrseth.  

Drept og solgt som slaver 

Da IS angrep området rundt Sinjar i 2014, flyktet flere titalls tusen jesidier til Sinjar-fjellet. Flere døde av mangel på vann og helsehjelp. De fleste som ikke flyktet, ble drept eller tatt til fange. Folkemordet besto av massakrer, voldtekter og tvungen religiøs konvertering. Rundet 5000 jesidier ble drept, og mer enn 6000 jesidi-kvinner og jenter ble solgt som sex-slaver mellom IS, ifølge FN. 

– Hundrevis av barn ble tatt til fange og oppdratt til å hate sine familier. Mer enn 300 000 jesidier ble drevet på flukt, og de fleste av disse lever fortsatt i teltleirer i Irak, sier Myrseth. 

De som overlevde har ikke fått friheten, tryggheten og verdigheten tilbake. Mange jesidier ønsker å returnere til Sinjar, men det er fortsatt spent i regionen. Ifølge FN er 80 prosent av infrastrukturen og 70 prosent av bolighusene ødelagt. Mer enn 1,1 millioner irakere, mange av dem jesidier, er fortsatt internt fordrevne i Irak.

Besøker Irak 

Myrseth har selv vært i Irak og møtt minoritetene og deres lidelser. Om ikke lenge drar han tilbake som en av flere representanter for Den norske kirke, sammen med biskoper og andre representanter fra Church of England. Målet med turen er å støtte kristne grupper, fremme interreligiøs dialog og sette søkelyset på arbeid for fred og toleranse.  

–  Det er viktig at kirken bidrar til å løfte fram jesidienes skjebne for å unngå at noe liknende skjer i fremtiden. Det er behov for å styrke politivesenet, domstoler og forsoningstiltak som gjør det mulig med fredelig sameksistens. Så trengs det også informasjon om overgrepene mot jesidiene og andre minoriteter, sier Myrseth.  

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"