Samråd skaper enhet i Tunsberg

Høyt engasjement og god stemning preget møtet mellom bispedømmeråd, fellesråd og menighetsråd i Tunsberg i går.

Frisk diskusjon rundt bordene. Ole Hafell, bispedømmerådet (f.v.), Ellen Wisløff, vara i bispedømmerådet, Pål Syse, leder i Færder kirkelige fellesråd, Britt Flaatten, leder i Nøtterøy menighetsråd og Kari Rudningen Fossli, leder i Teie menighetsråd. Foto: Torill Landaasen

Det er jo godt å vite at bispedømmerådet ikke er en skytjeneste, sier Pål Syse, fellesrådsleder i Færder kirkelige fellesråd.  

Det humres rundt bordet av rådsmedlemmer. Digitale møter er vel og bra, men dette, å møtes ansikt til ansikt, er nytt.  

Dagens samråd er en oppfølging av Kirkemøtets vedtak om å styrke samhandling og å gi menighetsråd og fellesråd mulighet til å komme med innspill til bispedømmerådet i forkant av Kirkemøtet i april 2024. Men som en del av det strategiske arbeidet i Tunsberg, vil samråd også kunne være et viktig forum fremover.  

– På høy tid 

Tett på 50 personer var samlet i Bragernes menighetshus i Drammen. På programmet var organisasjonsutvikling og mulige fellesløsninger innen digitalisering og HR. Hva skal til for at menighetsråd og fellesråd skal gjøre sine styringsoppgaver på en god måte? Hva trenger de fra bispedømmerådet, og hvilke fellesløsninger trengs og ønskes? Diskusjonen gikk friskt rundt bordene, og ble ikke mindre da innspill til saker om ny plan for kirkelig undervisning og læring, tilskuddsforvaltning og etiske retningslinjer ble brakt opp. 

– Jeg er inne i min fjerde periode i menighetsråd, og det er første gang bispedømmerådet har henvendt seg på denne måten. Det er fabelaktig, på høy tid, og jeg håper det fortsetter. Vi får en fornemmelse av at det som skjer på Kirkemøtet har noe med oss å gjøre. Dette er veien å gå, sier Anne Kjersti Frøyen, nestleder i menighetsrådet i Ål. 

En kjærlighet til kirken 

Engasjert samtale rundt bordene og innspill i plenum understreket viktigheten av samrådet. Uenighetene som kom frem, speiler bildet i kirken som helhet.  

– Vi kommer fra ulike plasser og har ulike forutsetninger. Det er klart vi er uenige. Men det har vært en god varme i diskusjonene. Jeg opplever at engasjementet bunner i en kjærlighet til kirken, at intensjonen er å bygge en god og robust kirke, oppsummerte Gunnbjørg Furuset, nestleder i bispedømmerådet.  

Lill Tone Grahl-Jacobsen som leder bispedømmerådet var glad for alle innspill.  

– Det er nyttig å få noen tydelige signaler om hva vi som Tunsberg bispedømmeråd skal ta med til Kirkemøtet. Det er så mange dyktige folk i rådene, og det å være sammen og spille på lag har stor betydning, sier hun og får støtte av sin kollega i bispedømmerådet, Ole Hafell. 

– Det å være her gjør noe med hodene våre. Det gjør det klart for oss hvem vi er her for og definerer tydeligere hva vi skal drive med.  

Valg i Nettverk for fellesrådsledere 

Fellesrådene har en viktig jobb i å løfte opp den lokale kirken. Det var derfor naturlig å avslutte dagen med valg nye medlemmer til Nettverk for fellesrådsledere.  

Dette nettverket er et kollegialt forum som har til mål å styrke identiteten og kompetansen hos rådslederne. Sammen kan vi peke på lokale utfordringer som grunnlag for nasjonale beslutninger, og samarbeide med bispedømmerådet i planlegging av samråd og gjensidig informasjon, sa avtroppende leder Ellen Elisabeth Wisløff som også er vara i bispedømmerådet. 

Nettverket er en del av Hovedorganisasjonen KAs sitt arbeid, og skjer i tråd med deres strategiplan og vedtekter. Det velges et AU i hvert bispedømme, og ny leder i Tunsberg ble Øystein Moursund, fellesrådsleder i Drammen. Øvrige medlemmer ble Jørn Holme, fellesrådsleder i Larvik, Liv Berit Nerli, fellesrådsleder i Kongsberg, og Lars Olav Bøe, fellesrådsleder i Holmestrand. Disse skal igjen velge en kandidat til en nasjonalt AU, hvor Wisløff sitter enn så lenge.  

Her har vi god representasjon fra både Buskerud og Vestfold, noen med erfaring fra tidligere, noen nye, kvinner og menn, sier Wisløff som trer av med både vemod og takknemlighet.  

Det er en tid for alt, men engasjementet for kirken tar ikke slutt, sier hun.  

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"