Kvinner er fortsatt ikke likestilt i kirken i Tunsberg, viser fersk rapport fremlagt i dag.

I dag har Kirkerådet fremlagt en ny rapport om kvinnelige presters arbeidsmiljø. Biskop Jan Otto Myrseth har sendt ut pressemeldingen nedenfor i forbindelse med rapporten.

Foto: Helene Moe Slinning/Presteforeningen

Pressemelding om kvinnelige presters arbeidsmiljø i Tunsberg:

29 % av kvinnelige prester i Tunsberg bispedømme (Vestfold og Buskerud) har opplevd uønskede hendelser basert på kjønn og yrke, ifølge en ny arbeidsmiljøundersøkelse. Nå vil kirken gjennomføre tiltak for å bedre kvinnelige presters arbeidsmiljø. 
 
STORT ALVOR
Det er 60 år siden kirken fikk sin første kvinnelige prest, men det har aldri før vært gjennomført en tilsvarende undersøkelse om kvinners opplevelse av å jobbe i kirken. Undersøkelsen er gjennomført nasjonalt, men vi har fått tilgang på tallene for Tunsberg (Vestfold og Buskerud). Biskop i Tunsberg, Jan Otto Myrseth, tar funnene i undersøkelsen på stort alvor.
 
- I vårt område har én av tre kvinnelige prester opplevd uønskede hendelser basert på at de er kvinner, og tolv prosent opplever at det ikke er likestilling mellom kjønnene. Selvsagt kan vi ikke være fornøyd med at noen opplever slikt hos oss. Vi skal ha nulltoleranse for forskjellsbehandling basert på kjønn, seksuell legning eller etnisitet, sier Myrseth.
 
NYE OG BEDRE VARSLINGSRUTINER
I den nasjonale undersøkelsen oppgir omkring to av fem at de ikke er kjent med hvor de skal melde fra om uønskede hendelser. 
 
- Rapporten viser at vi raskt må sørge for at alle blir kjent med varslingskanalene som finnes. Videre oppretter vi nå en nasjonal koordineringsgruppe som skal følge opp rapporten. Gruppen skal ledes av preses og meg selv, sier direktør i Kirkerådet Ingrid Vad Nilsen. 
 
På kort sikt setter Kirkerådet i gang med et opplæringsprogram om diskrimineringslovgivningen for å bevisstgjøre alle ledere på sitt ansvar. I tillegg skal det etableres et digitalt varslings- og avvikssystem. På lengre sikt vil Kirkerådets møte i september behandle en sak om flere grep for å fremme likestilling, mangfold og inkludering i Den norske kirke.
 
LOVER TILTAK I TUNSBERG
Utfordringene som fremkommer av undersøkelsen vil være sak på prostemøtet og hos bispedømmerådet, som er bispedømmets øverste valgte organ. 
 
- Funnene i denne undersøkelsen er viktig informasjon som er nyttig for oss; dette gir oss muligheten til å avdekke risikoen for forskjellsbehandling, og gir oss mulighet til å jobbe frem tiltak for å fremme mangfoldet og bedre arbeidsmiljøet.  Vi kommer til å gjennomføre tiltak i hele kirken, både nasjonalt, regionalt og lokalt. Vi vil også sørge for at utviklingen av tiltak og rutiner involverer tillitspersonapparatet og verneombudene, avslutter Myrseth.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"