– Da erklærer jeg Norges mest miljøvennlige kapell for åpnet!
Biskop Jan Otto Myrseth fikk det ærefulle oppdraget med å klippe snoren foran Nøtterøy kapellet under denne ukens visitas. Kirkene i Færder har i lengre tid jobbet med miljøvennlige tiltak både for bygg og for gravplassene. Ved hjelp av enovastøtte og kommunalt tilskudd er det investert i solceller, energibrønner, ventilasjon og varmepumper. Det har blant annet sørget for at Nøtterøy kapell – fra 1914 – er blitt et såkalt nullhus, altså et nullutslippsbygg.
– Vi har som målsetting at energiforbruket neste år skal gå ned 34 prosent totalt i de om lag 20 byggene vi forvalter, sa Daniel Bjørnstad, driftsleder i Færder kirkelige fellesråd, da han ga biskopen en omvisning.
Mottok pris
Den grønne satsningen er også synlig på kirkegårdene. Gravplassleder Lucian Riti hadde denne uken foredrag om avfallssortering da Norsk forening for gravplasskultur hadde fagdager. I den anledning ble også Riti og Gravplassmyndigheten i Færder, som ligger under Færder kirkelige fellesråd, tildelt diplom for årets beste i 2024 innen strategier og forsøk for å få til avfallsreduksjon.
Lucian Riti med diplomet. Her gir han biskopen omvisning på kirkegården og den navnede minnelunden.
– Jeg er stolt. Dette er mer enn en jobb. Vi er her med hele hjertet, sier Riti og ser utover Nøtterøy kirkegård.
– Gravplassene våre er så vakre. Jeg har tusenvis av bilder av dem, i sol, snø, regn og tåke.
Han formidler levende om gjenbruk av stein, vern av middelaldergraver, merking av avfallsbeholdere, gravfelt tilpasset andre religioner og livssyn, som at muslimene får sine graver vinklet mot Mekka, og det store behovet for en utvidet navnet minnelund.
– Yngre mennesker ønsker ikke å ha graver som krever stell. De ønsker å komme hit, sette seg på en benk, kanskje tenne et lys og prate litt. På en navnet minnelund er det vi som tar oss av beplantningen, sier Riti.
Biskopen lar seg begeistre av miljøtiltakene og Gravplassmyndighetens engasjementet.
– Her viser Færder vei. Dette er et veldig flott eksempel på hvordan Kirkemøtets vedtak om miljøsatsning og det å ta vare på skaperverket kan ta form både i bygg og på gravplassene våre. Dette er grep som er på lag med fremtiden, og det er fint å se hvor vakkert de gjør det på kirkegårdene, sier Myrseth.
Kirkesafari med kommunen
Gravplassforvaltning er et av flere områder hvor kirken jobber sammen med kommunen. Et møte med kommunen er derfor et naturlig stoppested under en visitas. Ordfører Tom Mello, varaordfører Anders Mathisen og flere virksomhetsledere i Færder kommune møtte biskopen og kirkens lokale ledelse for å snakke om hvordan de kan jobbe sammen for å skape et godt lokalsamfunn. Utenforskap, mangfold og beredskap var aktuelle temaer.
– Vi har helt klart noen felles utfordringer vi må jobbe godt sammen om. Vi er alle opptatt av å hjelpe mennesker i livets ulike faser. Det ble en god dialog, sa ordføreren.
Han henviste også til at kommunen har jevnlige samtaler med kirken og får delta på en årlig kirkesafari.
– Da busses vi rundt til de ulike kirkene og får se på kirkens ønsker, utfordringer og behov. Det er nyttig, sier Mello.
– Kirken har tilpasset seg
I løpet av uken fikk biskopen se noe av samarbeidet kirken har med kommunen og flere av kirkens egne tilbud. På Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter, som drives av Færder kommune, ble han møtt av verdighetskoordinator Berit Nysteen.
– Det betyr så mye at kirken er her. Ingen er gode alene, vi må spille på lag med hverandre, sier Nysteen.
Sokneprest Inger Bore har sangandakter sammen med de to frivillige medarbeiderne Liv Kirsti Koroma (f.v.) og Nina Aas, og diakon Margaretha L. Almenningen. Berit Nysteen legger til rette for besøkene som verdighetskoordinator i kommunen.
Virksomhetsleder på Bjønnesåsen, Reidar Thoresen, er enig. Han mener kirken har evnet å tilpasse seg dagens beboere.
– Vår pasientgruppe har endret seg de siste årene. Flere er sykere, har demens og kognitiv svikt. Kirken i Færder har på en veldig god måte klart å tilpasse seg i dette. Fra å ha tradisjonelle andakter og nattverd, har de nå musikkandakter og besøker de som ønsker det på rommene. Det kommuniserer godt med våre beboere, sier han.
Å bruke musikk samstemmer godt med forskning som er gjort innen demens. Tunsberg bispedømme oppfordrer til dette i webinaret Husk meg! som nylig ble lansert.
Hedvig Montgomery om håp
Biskopen fikk også sett samarbeidet kirken har med skolene. Det inviteres til sangstunder, gudstjenester i høytidene, og ukentlig leksehjelp i Teie kirke. Biskopen besøkte også kirkens egne barnehager, Teie kirkes barnehage og Tripp-Trapp åpen barnehage på Torød, og flere av tiltakene kirkene driver for barn og unge. Bare Kirkens Korskole Nøtterøy berører til enhver tid 1000 mennesker med sine 175 sangere spredt over sju kor.
Flere av korskolens foresatte var tilstede da psykolog Hedvig Montgomery holdt foredrag i anledning visitasen om hvordan vi kan være trygge voksne. Etter seminaret samtalte hun med biskopen, og ordfører Tom Mello avsluttet kvelden.
– Det er ingen metode som gjør at folk får det bedre. Det er kontakt med andre mennesker som er avgjørende. Det er det som gir rom for håp, sa Montgomery.
Møtte laget bak
Biskopen møtte også ansatte, folkevalgte og frivillige i Teie, Torød og Nøtterøy menigheter – det store laget som står bak det som skapes av tilbud og aktiviteter.
– Et viktig formål med en vistas er å legge til rette for engasjement og fornyelse, og starte noen samtaler som forhåpentligvis kan fortsette, sier Myrseth.
Kirkeverge Brooke Bakken, som leder de ansatte i Færder kirkelige fellesråd, er glad for visitasen.
– Den har fått oss til å løfte blikket. Det at noen ser oss utenfra er en katalysator til å være en aktuell kirke i vår tid, sier Bakken.
Domprost Sveinung Hansen, som leder prestetjenesten, jobber tett med kirkevergen for å skape samhandling i den lokale kirken.
– Som helt ny domprost har visitasen vært en fin måte å bli kjent med ansatte og frivillige på, og se bredden, mulighetene og utfordringene. Jeg gleder meg til videre samarbeid, sier Hansen.
Visitasen ble avsluttet ved at biskopen holdt sitt visitasforedrag i Nøtterøy kirke. Her oppsummerer han visitasen og kommer med utfordringer til menighetene i det videre arbeidet.