Ulike måter å foreta vigsel
Det er flere måter å foreta vigsel på: Tradisjonelt kirkebryllup med mange gjester er en mulighet. En annen mulighet er det man i gamle dager kalte "kontorvigsel", der bare prest, brudepar og forlovere er til stede. Dette er en "enkel vigsel" som nå foretas i kirkerommet, med tente lys - og orgelmusikk om man ønsker det.
Det tredje alternativet er ekteskapsinngåelse hos sorenskriver/byfogd (borgerlig vigsel). Noen brudepar ønsker i tillegg en forbønn for borgerlig inngått ekteskap. Det er en kirkelig seremoni med samme innhold som kirkevigsel med unntak av løfteavleggelsen.
Valg av dato, tid og sted for vigsel
Dette bør gjøres i god tid - gjerne et halvt år før vigsel. Men fordi det fra tid til annen kan være få prester i tjeneste - samtidig med at mange ønsker å holde bryllup på samme dato - må man regne med en viss usikkerhet omkring valg av dato og tid. Det er prosten (Stadsbygd) som legger planene for prestens tjenester, og vigslene lokalt (Bjugn) sees i sammenheng med vigsler andre steder i prostiet (Fosen).
Noen bestiller prest og kirke så lenge som ett år på forhånd, og av og til hender det at det blir endringer i datoplanene i løpet av året. Av hensyn til andre par som ønsker vigsel, er det viktig at endringer blir meldt til kirkekontoret umiddelbart. Dersom brudeparet ønsker å bruke "egen prest" - er det viktig at avtalen med denne presten er helt bindende siden det ikke er sikkert at lokal prest har anledning til å gå inn på kort varsel.
Kostnad
Det er gratis å gifte seg i kirken i din egen kommune! Det er nok at en av de to har bostedsadresse i Bjugn. Dersom brudefolkene er bosatt utenfor Bjugn, sender kirkevergen regning på kr 4000,- for leie av kirke til brudeparet.
Brudepar med bostedsadresse utenfor kommunene på Fosen, betaler normalt en godtgjørelse til forrettende prest etter satser bestemt av departementet.(1.1.19 kr 2480 pr vigsel, i tillegg reiseutg.).
Vigselspapirene
Før dere gifter dere, må Skatteetaten sjekke om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap, såkalt prøving av ekteskapsvilkår. Det kan søkes om prøving av ekteskap digitalt. Logg inn på skattetaten.no for prøving av ekteskapsvilkår.
Dersom paret har søkt om prøvingsattest elektronisk, kan forloverne logge inn her (på skatteetaten.no) og fylle ut forlovererklæringen elektronisk.
Skatteetaten anbefaler alle par å benytte den nye innloggingsløsningen.
Når papirene er mottatt, skrives det ut en prøvingsattest som sendes/leveres kirkekontoret (Ørland: Besøksadresse landbrukets hus.) på det stedet vigselen skal finne sted. Denne har kun fire måneders gyldighet. Brudeparet har selv ansvaret for at papirene er kommet inn til kirkekontoret i god tid i forveien, helst 14 dager før vigsel.
Alle spørsmål som har med navnevalg å gjøre, rettes til FOLKEREGISTERET.
Kunngjøring i kirken
Brudepar som ønsker at vigselen skal kunngjøres i kirken en tid på forhånd, må melde fra om dette.
Vigselssamtale
Foretas av forrettende prest. Ta kontakt med presten ca tre uker på forhånd for avtale. Samtalen innebærer blant annet en gjennomgang og øving på det som skal skje i kirken.
Bryllupsmusikk
Organisten er behjelpelig med å finne orgelmusikk til vigsler, og musikken må godkjennes av organisten. Når brudeparet velger musikk og eventuelle soloinnslag må man ta i betraktning at vigselen er en gudstjenestelig handling.
Pynting i kirken
Pyntingen kan gjøres samme dag som vigselen finner sted. Dersom det er flere vigsler samme dag, kan brudeparene samarbeide om pynting.
Velkommen og lykke til med forberedelsene til den store dagen!
Kontakt med prestene kan skje ved SMS dersom presten ikke svarer på oppringning.
Se også: www.kirken.no