Ofte stilte spørsmål om dåp!

Lurer du på hva dåp er? Hvor mange faddere man kan ha? Hvem som kan bli døpt? Eller kanskje praktiske ting knyttet til dåpen? Her skal vi prøve å svare på noen av de oftest stilte spørsmålene om dåp

Ofte stilte spørsmål om dåp!

Hvem kan bli døpt?

Alle kan bli døpt. I den norske kirke er det vanligst at små barn blir døpt, men alle i alle aldre kan altså blir døpt i våre kirker. Om du er nyfødt, ungdom eller voksen.

 

Hvor mange faddere kan jeg ha?

Når du melder på til dåp kan du registrere inntill 6 faddere pr. person som blir døpt. (altså skal du for eksempel døpe tvillinger kan hvert av barna ha inntill 6 faddere).
Du må ha minst 2

 

Hvem kan være fadder?

Du kan stort sett velge den du vil. Kriteriene er at vedkommende må være over 15 år og må erkjenne kristen barnedåp. Det kreves ikke medlemskap i Den norske kirke, men må tilhøre et kirkesamfunn for å være fadder. 

Foreldre kan ikke være fadder.

 

Hva er mitt ansvar som fadder?

Fadderes ansvar er primært å be for den døpte, lære ham/henne og be og være et menneske som har omsorg og som bryr seg. 

 

Hva er en dåpssamtale?

Når du har meldt på til dåp vil du bli kontaktet av en prest i den menigheten du tilhører. Da vil du få et tidspunkt for en dåpssamtale. Dåpssamtalen er en forberedende samtale der du selv eller foreldrene til dåpsbarnet snakker om hva dåpen handler om og hvordan gudstjensten vil foregå.

 

Kan jeg bli døpt eller døpe barnet mitt i en annen kirke enn den jeg sokner til?

Ja det kan du, men du vil bli kalt inn til dåpssamtale i den kirken du sokner til. 

 

Hvordan foregår dåpen?

Dåpen er som regel tidlig i gudstjenesten. Først blir det lest fra Bibelen om hvorfor vi døper barna våre. Vi leser trosbekjennelsen høyt sammen og synger en dåpssalme. Det helles vann i døpefonten, og presten ber en bønn for det som skal skje. Dåpsfamilien kommer frem til døpefonten, og en i følget tar av dåpsluen hvis barnet har det. Presten spør den som bærer barnet hva barnet heter. Så «tegner» presten et kors over barnet, før han eller hun øser tre håndfuller med vann over barnets hode og sier: «Jeg døper deg til Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn». Barnet løftes opp og blir presentert for menigheten som blir bedt om å ta godt imot den døpte. Dåpshandlingen avsluttes med at presten oppfordrer foreldre og faddere til å be for barnet, lære det selv å be og bruke Bibelen og nattverden.

 

Må man bruke dåpskjole?

Det er ikke noe krav om at man må bruke dåpskjole, men dåpskjolen har veldig fin symbolikk. Den hvite lange kjolen skal symbolisere troen som det barnet skal få lov til å vokse inn i. 

Fun fact:
Faktisk så er konfirmantkappene som konfirmantene har på seg og prestekjolen også en dåpskjole. Forskjellen er at den passer bedre. Det er fordi at den skal symbolisere at som voksne så har vi fått lov til å vokse i troen. 

 

Må jeg som forelder være døpt eller medlem av den norske kirke for å døpe barnet mitt?

Nei. Det kreves ikke at foreldre er døpt eller medlem

 

 

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"