Søndagstanker 13. desember

Tanker rundt søndagens tekst; Luk. 3, 7-18.

 

Jesus er forskjellig fra døperen Johannes. I folkets øyne er Johannes herolden; den offisielle budbringer, som roper ut at nå kommer han, Messias, som vi alle venter på. Messias vil gi oss Guds vind og Guds ild, ikke bare vann. Han vil skape orden i kaoset, han vil rense kornet på treskeplassen slik at bare den gode hveten blir igjen.

Folket er fulle av forventning til han som skal komme. Det må være en stor og mektig hersker. En seirende Messias. Messias som vil forvandle alt som må forvandles på et øyeblikk.

Og i stedet får vi Jesus. Jesus som vi så langt i evangeliet bare har møtt som et barn. Som 12-åring i tempelet. Som et lite, sårbart spedbarn. Forfulgt og truet på livet.

En Jesus som noen vers senere i Lukasevangeliet kommer til døperen. Han stiller seg opp i ydmykhet fremfor profeten og spør om han vil døpe ham. En Jesus som identifiserer seg med folket. Som stiller seg i vårt sted overfor dommen.

Ja, vi er et folk som trenger å vende om.  Men Jesus vil vise oss en Gud som frelser. Ikke en Gud som fordømmer.

Johannes var den strenge botspredikanten, mens Jesus var tolleres og synderes venn. Lenger ut i Lukasevangeliet kan vi lese at døperen, når han sitter i fengsel, er blitt usikker. Han spør om Jesus er den som skal komme. Jesus passet liksom ikke helt inn i det bildet han hadde av den lovede Messias.

Det som Johannes kanskje ikkje hadde fått den fulle og hele åpenbaring av – selv om han var en stor profet – var at Gud hadde fastsatt en tid: Et nådens år.

Det er tiden vi lever i nå. Fra og med Jesus levde her blant oss og den dagen da han skal komme igjen. Det er den nådetid der Gud innbyr alle mennesker til frelse.

Det er et nådens år fra Herren.

Det er interessant å se at Jesus siterer Jesaja 61 i sin programerklæring; den som blir opplest i Nasaret før han starter sin offentlige gjerning.

I Jesaja 61 står det:

Herrens ånd er over meg, for Herren har salvet meg . Han har sendt meg for å forkynne et godt budskap til de hjelpeløse, for å forbinde dem som har et knust hjerte, rope ut frihet for dem som er i fangenskap og frigjøring for dem som er bundet, for å rope ut et nådens år fra Herren.

Så stanser Jesus og ruller bokrullen sammen. Det hadde vært naturlig å lese hele avsnittet fra Jesaja 61, slik at siste setning hadde blitt:
for å rope ut et nådens år fra Herren, en dag med gjengjeld og straff fra vår Gud.

Men Jesus lar det bli med budskapet om et nådens år fra Herren når han skal begrunne hvorfor Gud har sendt ham.

Så avslutter han der i synagogen: I dag er dette skriftordet oppfylt mens dere hørte på.

Det er et nådens år. Guds rike er nær – i dag!

Guds godhet som driver oss til omvendelse.

Nåde over nåde.

Tekst: Eystein Wiig  Foto: Laila fra Pixabay

Kontaktinformasjon for Fyllingsdalen Menighet

Besøksadresse:

Nebbeveien 20
5144 Fyllingsdalen

Organisasjonsnr.: 976994248

Vipps:
Fyllingsdalen menighet: 11143
Liten og stor åpen barnehage: 55196

Telefon: 55 59 71 40

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"