Latin-amerikanske farger

Det summer i stemmer fra ulike nasjonaliteter denne tirsdagskvelden i Mariakirken. En rekke turister, og noen lokale har kommet til kirken i god tid før kveldens orgelkonsert. Bergen orgelsommer, eller Bergen International Organ Festival som det heter for turistene, nærmer seg slutten for sesongen, og i løpet av en lang festivalsommer har mange klanger og harmonier fylt kirkene i menigheten.

De besøkende kikker seg begeistret rundt i de vakre omgivelsene. Med store øyne mønstrer de kunsten og den vakre prekestolen og hvisker og peker rundt seg.

Det nærmer seg konsertstart og en av de glitrende organistene som deltar under orgelfestivalen skal snart spille sitt repertoar fra det som i programmet blir omtalt som latin-amerikanske farger.

Kantor i Mariakirken, Karstein Askeland, reiser seg for å presentere kveldens gjest: organist, dirigent og musikkviter Christina Garcia Banegas fra Uruguay. Banegas er gjest under orgelfestivalen for tredje gang, og åpner med å fortelle med latin-amerikansk iver hvor glad hun er for å være tilbake blant menneskene og kirkene i Bergen.

Banegas beveger seg raskt opp til sitt konsertinstrument, setter seg på orgelkrakken, og tonene fyller brått kirkerommet. En miks av lystig og dystrere musikk klinger fra orgelet. Publikum sitter stille, mange med lukkede øyne. Lytter med flere sanser. Er klare for en time i en egen musikalsk boble. Plutselig snakker organisten høyt på spansk, roper noe ut midt i musikken. Et kamprop? Sansene skjerpes.

Orgelmusikken klinger igjen. Brått klinger noe som ligner på fuglekvitter fra orgelet (laget ved å bruke vann i en spesiell beholder i orgelet). Mange snur seg, kan nesten ikke tro at et orgel kan lage slike lyder.

Banegas spiller musikk som spenner fra 1600-tallet frem til det 21. århundre. Hun lar dramatikken og musikken inspirert av sør-amerikansk evangelisering klinge gjennom orgelpipene. Hun tar publikum med på en reise gjennom historien og ender i en grandios avslutning; med en kraftfull tango. Lytterne i Mariakirken denne kvelden har fått kjenne at orgelmusikk har mange ansikter. Også latinske!

 

Om Bergen Orgelsommer / About Bergen International Organ Festival

Bergen Orgelsommer er vår konsertserie med glimrende organister fra inn og utland. Konsertene starter klokken 19.30 hver tirsdag kveld i Mariakirken, onsdag kveld i Johanneskirken og søndag kveld i Domkirken. Det er i tillegg lunsjkonserter i St Paul katolske kirke lørdager kl 12.00. Konsertserien pågår i juli og august.

Bergen International Organ Festival (July and August) brings brilliant organists from Norway and abroad. The organ recitals are at 7.30 p.m. on Tuesdays (St. Mary's Church), Wednesdays (St. John's Church) and Sunday nights (Bergen Cathedral). Additionally, we offer lunchtime recitals at St. Paul's Catholic Church every Saturday at 12.00 noon.  

 

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"