Andakt - Kristi Kongedag

I fravær av gudstjeneste søndag 22. november, deler sokneprest Gunn Kongsvik disse tankene om prekenteksten for denne dagen.

Det står skrevet i matteusevangeliet i det 25. kapittel, vers 31-45

31 Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, da skal han sitte på sin trone i herlighet, 32 og alle folkeslag skal samles foran ham. Han skal skille dem fra hverandre, som en gjeter skiller sauene fra geitene, 33 og stille sauene på sin høyre side og geitene på sin venstre.
   
34 Så skal kongen si til dem på sin høyre side: ‘Kom hit, dere som er velsignet av min Far, og ta i arv det riket som er gjort i stand for dere fra verdens grunnvoll ble lagt. 35 For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg;


Denne søndagen har hatt mange navn. Hos oss har dagen tidligere hatt navnet ”siste søndag i kirkeåret” eller ”Domssøndagen. Fra 2011 hetter søndagen også ”Kristi kongedag”. Dagens navn fokuserer på at til sist vil Jesus vise seg som kongen over alt. Denne søndagen avslutter kirkeåret med å minne oss om at på den siste dagen skal basunene lyde, og alle døde reises opp av gravene. Alt som lever stilles fram for Skaperens av alt.

Hver søndag bekjenner vi i trosbekjennelsen: Ham som skal ”komme igjen for å dømme både levende og døde”.

Dette er et viktig utrykk for at mennesket er ansvarlig og har en verdighet. Fordi Gud har skapt oss mennesker i sitt bilde med frihet vil han også holde oss ansvarlige for hvordan vi bruker friheten. På domsøndagen blir vi minnet på at det ikke er likegyldig hva vi bruker dagene, timene, minuttene, tankene, ordene, ressursene våre til. Har vi brukt dem til gode for vår neste og til Guds ære?

I fortellingen snakker Jesus om sine minste søsken. Hvem er mine minste søsken? Hvor kan jeg finne dem som sulter, som tørster, som er fremmede, som er nakne, som er syke og i fengsel?

Det er ikke rett tro eller rette meninger Jesus spør om. Det er hverdagslig godhet som vi gjør når vi trenger hverandre. Å dele mat, gi drikke, ta imot, kle på, se til, besøke.

Og vi utfordres også til å se utenfor våre familier, vennekretser og sosiale nettverk, til å se etter hvem som er sultne og tørste, ikke bare på mat og drikke, men også på vennlige blikk, inkluderende omtanke og en hjelpende hånd.

«Det dere ikke gjorde mot én av disse minste, har dere heller ikke gjort mot meg» er ord som treffer oss midt i magen.

Rister vi det av oss eller gjør vi noe med det?

Samtidig bekjenner vi og kirken sin tro på at han som skal dømme verden, Jesus Kristus, er den samme som led, døde og oppstod for verdens og menneskenes skyld. Hans naglemerkede hender strekker seg ut mot denne verden og menneskene som han fremdeles elsker. Det finnes trøst og håp, også på dommens dag.

Kontaktinformasjon for Bønes sokn

Besøk oss gjerne, eller ta kontakt med oss på annen måte ->>>

Øvre Kråkenes 250, 5152 BØNES

55 30 81 00

bones.menighet.bergen@kirken.no

Org.nr.: 984 269 978

Bankkonto: 3416.20.00464

VIPPS: 12620

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"