Bedehus / Sacred Space

Salmespinning på trøorgel, pendlerpop, ensembler, kor, dirigenter og solister av ypperste klasse og et helt bedehusland inne i Domkirken. Dette er noe av det som står på plakaten under Bergen kirkeautunnale 23. - 27. september 2020.

En reportasje om salget av bedehuset på Søreide ble starten på et stort prosjekt. Journalist Erlend Berge reiste landet rundt i bobil på jakt etter gode bedehushistorier. Fotodokumentaren «Bedehusland» kan du se i Domkirken og utenfor Johanneskirken.

Akkurat nå er fremtiden til Nykirken uviss. Vil historien om nedlagte bedehus forlenges til kirkene i Norge?

Møtet mellom bedehus og kirke handler også om lav- og høykultur, der kirken tradisjonelt har rommet en annen type kunst, musikk og liturgi. Når bedehuset bokstavelig talt flytter inn i Bergen domkirke viskes skillene mellom de to aktørene ut: minner møter fremtid, forfall møter nyskaping.

Det er i dette kulturelle spennet årets Autunnaleprogram har blitt til: Gled deg til nye og gamle verker fremført av fremragende ensembler. Åpningskonserten sendes fra London med det verdenskjente ensemblet VOCES8, før samarbeidspartner Edvard Grieg kor synger live i katedralen dagen etter. Hør kvinnelig barokkmusikk med Bergen Barokk & Ensemble Hyperborea fra Tromsø. Lytt til konserten «Sacred Space» med musikk av Egil Hovland og Bergenskomponistene Marcus Davidson og Ørjan Matre. Fragmenter av minner, smaker og fremtidshåp er tema i et helt nytt musikkteater med vokalensemblet Tabula Rasa. Borg Vokal har med seg Berit Opheim, Gjermund Larsen og Tord Gustavsen med folkelig Bach. Bergen Domkor med orkester og gjestedirigent Julia Blank fremfører kraftfulle verk av skotske Sir James MacMillan.

Ta togturen mellom Arna og Bergen og bli med på nonstop pendlerpop med trøorganist Solveig Sørheim eller sykle med i salmespinning på Torgallmenningen!

I avslutningskonserten inviterer to av landets mest karaktersterke musikalske stemmer, Maria Solheim og Tord Gustavsen, til allsang i Korskirken.

Kirkene har god plass til publikum, men antall billetter er begrenset – så vær rask!

Bedehus – et lite ord som rommer mye. Velkommen til Bergen kirkeautunnale 2020!

Les hele programmet her.

Kontakt: Domkantor og festivalsjef Kjetil Almenning – post@autunnale.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"