Gjennomføring av begravelser i kirker og kapeller

Felles føring fra kirkeverge og prostene i Bergen. Oppdatering 15. juni: Det kan fra 15. juni være inntil 200 pårørende i begravelser, i tillegg til medvirkende.

Selv i disse utfordrende tidene når det meste av aktiviteten i kirkene er avlyst, må kirken gjennomføre gravferder. 

Samtidig må kirken sørge for å opprettholde en stor aktsomhet med hensyn til smittevern. Vi kan ikke risikere at begravelsesseremonien blir en smittekilde.

Et absolutt minimumskrav er da at det bestemte regelverket etterleves, slik det står skrevet på kirken.no/bjorgvin: Gravferd kan gjennomførast i kyrkjer og kapell med næraste pårørande til stades. Både inne og på gravplassen skal det vera maks. 50 pårørande som skal ha minst ein meter avstand mellom kvarandre, med mindre kommunelegen har sett strengare grenser.

Felles regelverk gjeldende fra 31.03.2020 (oppdatert fom 7. mai)

1) De ansatte i kirke/kapell og begravelsesbyråer skal ikke ha mer kontakt enn nødvendig, og alltid sørge for å være minst 1 meter fra hverandre. Evt. drikke inntas fra medbrakt flaske/termos.

2) Før seremonien starter, må det legges ut program/salmeark eller andre merker der folk skal sitte – disse må ha minst 1 meter avstand. Salmebøker skal ikke brukes.

3) I den grad det er mulig, sørger kirketjener/seremonivert for å slippe folk gjennom døren, slik at de som kommer ikke trenger å være borti dørhåndtak, samtidig som avstandsreglene holdes når folk går inn, en etter en.

4) Kirketjener/seremonivert og begravelsesbyrå må samarbeide om å passe på at de som kommer inn, bare setter seg på de anviste plasser. Kun personer fra samme husstand kan sitte nærmere hverandre enn 2 meter.

5) Når det er 50 pårørende inne i kirken/kapellet (ansatte er utenom) stenges dørene. Kirketjener/seremonivert har ansvaret for at dette skjer. Bare presten kan godkjenne at enkeltpersoner kommer inn etter at døren er stengt (eksempelvis ektefelle/barn som av en eller annen grunn er kommet for seint) Ett unntak: Møllendal lille kapell vil kun ha plass til 10 personer, grunnet lokalets størrelse

6) Presten har ansvar for at seremonien ikke starter dersom reglene ikke er overholdt. Seremonien starter først når regelverket for antall og avstand er overholdt.

7) Presten har også ansvaret for at ikke seremonien varer for lenge. Risikoen for smitteoverføring øker med tiden man er sammen.

8) Når seremonien er over, må bårebil med kisten straks forlate kirken. Håndhilsning eller ansamlinger utenfor kirken må unngås.

9) Avstandsbegrensningene gjelder også på gravplassen. (Dersom det skal være 6 personer som bærer kisten, er det viktig at alle de 6 er helt symptomfrie)

10) HMS-rutinene som kom fra biskopen 27.mars må også etterleves.

11) Urnenedsettelser:

  • Kun de aller nærmeste får være tilstede, begrenset til maksimalt 5 personer
  • Det skal til enhver tid holdes avstand på 2 meter til gravplassmyndighetens representant
  • De tilstedeværende må forholde seg til instrukser som gis av gravplassmyndighetens representant

 

For å unngå vanskelige situasjoner, er det viktig at presten og begravelsesbyråene sørger for at de pårørende er godt kjent med disse reglene før seremonien.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"