Oppdatert smittevernveileder for Den norske kirke

Den nasjonale veilederen ble oppdatert 18. januar: Kirkene kan åpne for arrangementer og aktiviteter igjen, og barne- og ungdomsarbeidet har fått "trafikklys".

Regjeringen startet året med en to-ukers sosial nedstengning. Den er over nå. På mandagens pressekonferanse ble det klart at de fleste tiltakene videreføres, men det er noen oppmykninger for kirken og særlig barne- og ungdomsarbeidet fra 19. januar.

Det er en forsiktig åpning, og forskriften begrenser fortsatt antall deltakere til 10 innendørs, og 200 utendørs. Utendørs samlinger kan altså samle langt flere enn innendørs, så her må det bli opp til en lokal vurdering – og værforhold – hva som kan fungere best. For begravelser gjelder 50 deltakere. I følge den nasjonale forskriften kommer medvirkende i tillegg.

Last ned: Oppdatert smittevernveileder (pr. 18.01.21 kl. 21.50) [word] [PDF]

 

Dette er nytt:

  • Anbefalingen om å avlyse alle fysiske samlinger gjelder ikke lenger.
  • Barne- og ungdomsarbeidet kan gå som normalt, Kirkerådet har laget en ny trafikklysmodell for smittevern i barne- og ungdomsarbeidet.
  • Innendørs arrangementer kan gjennomføres med 10 deltakere + medvirkende. Utendørs gjelder grensen på 200 + medvirkende.
  • Begravelser kan fortsatt ha 50 deltakere + medvirkende innendørs.
  • Vær oppmerksom på evt. strengere lokale regler.

 

"Trafikklys" i barne- og ungdomsarbeidet

Barn og unge under 20 år kan delta i fritidsaktiviteter som normalt, både innendørs og utendørs. De kan også unntas fra anbefalingen om 1 meters avstand når det er nødvendig for å drive med aktiviteten.

Det er kommet flere tilbakemeldinger om at det er krevende å planlegge og gjennomføre barne- og ungdomsarbeidet med varierende smitteverntiltak. Det har også vært usikkerhet knyttet til endring av nivå i barnehager og skoler, og hva dette betyr for kirken. For å gjøre arbeidet mer forutsigbart, og i tråd med den lokale smittesituasjonen, knyttes det nå til trafikklysmodellen som gjelder i barnehager og skoler.

Det betyr at grønt, gult og rødt nivå i barnehage, barneskole, ungdomsskole og videregående skole vil få betydning for smitteverntiltak for tilsvarende aldersgruppe i det kirkelige barne- og ungdomsarbeidet.

Tiltakene som er beskrevet er basert på veilederen for barnehager og skoler. Ha gjerne kontakt med lokal smittevernmyndighet om arbeidet.

Smittevernet ved virksomhet i Den norske kirke bygge på fem hovedprinsipper:

  • Syke personer skal ikke delta på fysiske samlinger.
  • Gode rutiner for hygiene, håndvask og renhold.
  • Minst mulig felles bruk og berøring av inventar og utstyr.
  • God avstand mellom alle som deltar.
  • Tilstrekkelig bemanning til stede.

Veilederen er basert på helsemyndighetenes råd og anbefalinger, samt erfaringer som er gjort siden kirkene igjen kunne åpne dørene. Denne versjonen bygger på tidligere versjoner som helsemyndighetene har hatt til gjennomsyn og Helsedirektoratets svar på spørsmål fra Den norske kirke i brev av 2. september 2020.

Informasjonsplakater og registreringsmal

Kirkerådet har laget informasjonsplakater om generelle smitteverntiltak, om navneregistrering og en mal for navneregistrering . 

Plakatene kan skrives ut og henges opp på egnede steder i og ved kirken.

Dette materiellet ligger tilgjengelig her.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"