Åpner flere datoer for dåp

Mange har utsatt dåpen på grunn av pandemien

Artikkel i Sandefjords blad av: Marcus Røseth Isachsen

Kirkene har stått i en særstilling under pandemien ved å kunne avholde begravelse, dåp og bryllup. Men på tross av at det har vært lov å avholde dåp har mange valgt å utsette på grunn av reglene for antall gjester. Nå som det er tillatt med litt flere til stedet i kirken åpner de opp flere datoer for akkurat dåp.

Det siste året har nok for mange blitt året for å utsette de store begivenhetene til lysere tider viser seg. Også for kirkene og kirkens ansatte. Sokneprest i Sandar, Audun Haga, forteller at dåp, bryllup og begravelser har funnet sted gjennom hele pandemien. Men for mange familier har det vært stor usikkerhet knyttet til dåp og dåpsselskap.

– Nå har vi jo levd i en pandemi en god stund og mange har satt ting på vent. Samfunnet åpner nå opp og vi vil gjerne fortelle at kirkene også nå er åpne, forteller han.

Haga har stor forståelse for dem som velger å utsette dåpen, spesielt fordi det er en veldig viktig tradisjon for mange.

– Jeg har tenkt på dem som har følt de har måttet utsette dåpen, forteller soknepresten.

Åpner flere datoer

På grunn av de mange utsettelsene har kirkene i Sandefjord bestemt å åpne noen ekstra lørdager for å gjennomføre dåp.

– 19. juni vil det i Sandar kirke og i Vesterøy kirke bli mulighet for dåp. 21. august i Sandar kirke og en lørdag i september i Vesterøy Kirke åpnes det også opp for dåp i tillegg til de vanlige søndagene, forteller Audun Haga.

Han forteller at påmelding for dåp enkelt gjøres på kirkens nettsider kirken.no, eller ved å google kirken i Sandefjord.

– Folk kan også ta kontakt med prestene i de ulike kirkene om man skulle ha noen ekstra behov eller ønsker. I Sandefjord prosti har vi hele 10 flotte kirker og dåpen er en gave man mottar en gang i livet. Telefonnumrene til prestene finner man på nettsidene til kirken, forteller han.

Haga forteller at dåp er det de har gjennomført flest av under pandemien, men han tror pågangen vil bli større nå som det tillatt med flere gjester til stedet i kirken. Hvor mange det faktisk er tillatt å ha i kirken varier i de ulike kirkene i kommunen.

 

Vesterøy Kirke - eksteriørt Foto: Egil Akselvoll

Kan låne dåpskjole

Mangler du dåpskjole til dåpen? Null problem, hos Sandar kirke kan du få låne en. To av de er til og med lagd på et litt spesielt sted.

– Det er ikke nødvendig med dåpskjole, men vi har tre til utlån. To av dem er til og med lagd i det gamle kvinnefengselet, sier Haga.

Det er ikke alle som får på seg en dåpskjole, fordi de har blitt for gamle. Å døpes er jo faktisk ikke noe man bare kan gjøre når man er et spebarn.

– En del dåpsbarn kan nok løpe nå, men de døpes jo selvfølgelig uansett. Også voksne kan ta kontakt med kirken for dåp, forteller soknepresten.

Gledes over åpning

Haga forteller at kirken det siste året har måttet ta i bruk nye digitale løsninger for å holde noe av kirkens tilbud i gang når de ikke kunne slippe folk inn.

– Vi har måttet lære oss digital kompetanse det siste året. Mye har blitt veldig bra! Jeg er stolt av mine kollegaer, både ansatte og frivillige, som virkelig har stått på og laget veldig mye bra! Og nå som det etter hvert som samfunnet åpner opp vil vi også fortsette å være kirke på nett i tillegg til de fysiske møtene.

Han forteller at på tross av digitale løsninger er det mange som har savnet å besøke kirkebygget fysisk.

– Det er mange som har gledet seg over at kirken har åpnet igjen. Kirkebesøkene har hittil vært bra, og vi har plass til flere, avslutter han.

Kontaktinformasjon for Kirken i Sandefjord

Felles administrasjon

Adresse: Bjerggata 56, 3210 Sandefjord

Telefon: 33 45 44 50

Åpningstid kontor og telefon: 

Mandag-fredag 10-14

E-post: post@sandefjord.kirken.no 

Stokke kirkekontor: 

Adresse:  Fredrik Stanges gate 20

Telefon: 33 50 12 20

Åpningtid kontor og telefon: 

Mandag, tirsdag, torsdag, fredag 9-15

E-post: post.stokke@sandefjord.kirken.no

Andebu kirkekontor

Adresse: Bankbakken 6

Telefon: 33 43 82 53

Åpningstid kontor og telefon:

Tirsdag og torsdag 8:30-16

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"