Om kulturforståelse og religionsdialog

Å arbeide for økt forståelse og dialog mellom ulike kulturer og religioner, er en dyd av nødvendighet i vår flerkulturelle virkelighet. Dette gjelder for alle politiske, kulturelle og religiøse bevegelser -  om samfunnets- og menneskehetens framtidsutsikter er av interesse.

Se arrangementsdetaljer for "Tro på Tvers" med Bushra Ishaq og Sunniva Gylver, søndag 15.9 kl. 16.00  i Rehmani Moske Moss HER

Se arrangementsdetaljer for "Marias forvandling - fortellinger om Jesu mor fra Bibelen Koranen og livet med Mehda Zolfaqari, Anne Berit Evang og Solfrid Molland søndag 15.9 kl. 20.00 i Moss kirke HER

Lenke til Nonstopfestivalens nettside HER

 

Aktuell kommentar om kulturforståelse og religionsdialog

Å arbeide for økt forståelse og dialog mellom ulike kulturer og religioner, er en dyd av nødvendighet i vår flerkulturelle virkelighet. Dette gjelder for alle politiske, kulturelle og religiøse bevegelser -  om samfunnets- og menneskehetens framtidsutsikter er av interesse.

Dette er ikke et valgfag, men et etisk imperativ som utfordrer oss alle til refleksjon og aktiv handling.

Vi utfordres til å kjempe mot fremmedfrykt og hverdagsrasisme, vi utfordres til å kjempe mot hatytringer og hatkriminalitet. Det er essensielt å ta varslene som vi stadig ser utspille seg på største alvor. Dette gjelder oss som enkeltindivider og som del av våre ulike fellesskap i samfunnet.

Vi utfordres til å skape møteplasser for samtale og dialog på tvers av kulturer og religioner for å oppdage vår felles humanitet og rikdom i likheter og ulikheter. Mange har erfaring med at dette bryter ned fordommer og frykt for det ukjente. Det oppstår en samhørighet mellom mennesker hvor ulike tradisjoner og forskjellig livstolkning ikke er truende – men snarere berikende.

Når Nonstopfestivalen kommende helg samarbeider om konserter og arrangementer med Rehmani Moske Moss og Moss kirke med dette temaet som bakteppe, inviterer det til en felles opplevelse og ettertanke om hva som binder våre livsanskuelser sammen - og samtidig ufarliggjør det som skiller våre tanker om tilværelsen. Det siste er kanskje avhengig av hvor trygg man hviler i egen trosidentitet eller livstolkning.

Når Bushra Ishaq og Sunniva Gylver møtes til «Tro på Tvers» i moskeen, så har de etter langvarig vennskap og mange samtaler - skrevet boken "Tro på Tvers" som ble utgitt i 2018. De er begge etablerte og sterke samfunnsrøster, den ene er forsker og den andre er prest.

«De har ønsket å lære av hverandre, og med det lærer de også oss å få lære. Slik bindes vi sammen som mennesker, slik øker forståelsen på tvers av forskjeller» skriver forlaget Vårt Land som har utgitt boken.

Det handler i stor grad om å våge seg utenfor komfortsonen, å tørre møte det ukjente med et åpent blikk og et åpent sinn. Hva kan vi tape på å nærme oss hverandres livsfølelse og sårbarhet? har vi ikke alt å tape på ikke å gjøre det?

Det står om vår fremtid som samfunn og menneskehet, hvor vi kjenner godt på usikkerhet og frykt for det som truer i horisonten – enten det er økende polarisering og konflikt mellom mennesker, eller klimaet og miljøet som slår hardt tilbake.

Det finnes sterke miljøbevegelser innen Islam som blant annet «Grønn Jihad» som arbeider for bevaring av regnskog og aktiv bruk av solenergi. Bushra Ishaq har et perspektiv på at de tre store verdensreligioner kan bruke sin overskridende felles religiøse identitet i en moralsk kamp for en felles fremtid, på tvers av tro, etnisiteter, generasjoner og landegrenser. Det mener hun vil styrke kampen mot klimaendringer.

Slikt skaper grobunn for dialog.

Nonstopfestivalen flytter seg fra moskeen til Moss kirke samme dag med forestillingen «Marias forvandling – fortellinger om Jesu mor fra Bibelen, Koranen og livet». I dette fortellerteateret utforsker koranforteller Mehda Zolfaqari, prest og bibelforteller Anne Berit Evang og artist og musiker Solfrid Molland om historien til den modige Maria, Jesu mor, kan bidra til å fremme likestilling og forståelse over religiøse skillelinjer?

De vever sammen fortellinger og sanger fra Midtøsten og fra Norsk musikktradisjon og setter dette opp mot historien hvor kvinner har blitt ekskludert fra å tolke religiøse tekster og fortellinger. Historien har lært oss at religion også har blitt brukt til å fremme krig og konflikt, og vi ser økt polarisering og fremmedfrykt som varsler på at vår tid ennå ikke har greid å riste av oss slike mistolkninger.

Så hva annet blir vi stående igjen med, enn behovet for å møtes til felles refleksjon og opplevelse av samhørighet i vår sårbarhet - i en verden som stadig prøver å drive oss fra hverandre av frykt og mistenksomhet? 

 

Tor Sørby, daglig leder – koordinator for kultur og samfunn

Moss menighet

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"