I forkant av vedtaket i menighetsrådet hadde en arbeidsgruppe jobbet med en handlingsplan for grønn menighet, med utgangspunkt i retningslinjer fra Grønn kirke – et samarbeid mellom Den norske kirke, Norges Kristne Råd og Kirkens Nødhjelp. For å bli grønn menighet må en velge ut minst 25 mål fra et handlingsark. Disse målene må konkretiseres, slik at planen kan vedtas i menighetsrådet. Når dette er gjort kan menigheten registreres som grønn menighet, og det gode arbeidet er i gang.
Poenget med grønn menighet er ikke å gjøre størst mulig omveltning i menigheten. Det handler om å forankre det gode arbeidet som allerede gjøres i menigheten, bevisst og ubevisst. Det strekker seg fra å slukke lys i rom man ikke er i, til å kopiere på begge sider av arket og til å inkludere miljø- og rettferdsperspektiv i gudstjenestene. Hensikten er å bevisstgjøre hver og en av oss, slik at vi sammen kan ta vare på skaperverket og forlate jorda i samme forfatning som den var da vi kom. Vern om skaperverket og kamp for rettferdighet er to av hovedområdene i kirkens plan for diakoni. Dette er sammenvevd og er en naturlig og viktig del av det å være kirke.
Å være grønn menighet forplikter. Vi er sju stykker i «miljøgruppa»; Mari Engedal, Åse Kirsti Rognlien, Maren Wiger, Leif Gunnar Engedal, Ole Wiger, Wenche Aase, samt diakonen i Modum, som er vår miljø- og rettferdskontakt. I samarbeid med staben i menigheten har vi laget en handlingsplan. Vi i miljøgruppa skal bidra til at Modum når sine mål som grønn menighet og at tiltakene følges opp. Har du noen forslag til oss eller tanker om grønn menighet må du gjerne ta kontakt med oss.
Hva har vi gjort så langt? Et av målene vi har valgt oss ut er å arrangere en temakveld med fokus på miljø, forbruk og rettferd. Onsdag 12. desember 2013 ble første temakveld om grønn menighet arrangert på Vikersund menighetssenter. Leif Gunnar Engedal holdt et inspirerende foredrag om hvorfor kirken skal bry seg i miljøkampen, og de fremmøtte hadde en idémyldring om hva vi kan gjøre for miljøet på lokalt og globalt nivå. Disse tankene og forslagene har vi tatt med oss til miljøgruppa, og vi vil bruke dette i vårt videre arbeid med grønn menighet. De som ikke var i mål med julegavene støttet en god sak, og fikk kjøpt miljøvennlige gaver og gavekort av Kirkens Nødhjelp. Det ble solgt rettferdig kaffe, te og sjokolade, i tillegg til viktige og livsforlengende gaver som geiter, sykkelambulanser og helsesjekk. Det kom inn 6143 kr til Kirkens nødhjelp. Takk til alle som bidro!
Vi lar høre fra oss, og kommer til å publisere miljøvennlige tips og nyheter i menighetsbladet og på modumkirke.no. Er du interessert i å vite mer om grønn menighet? Klikk deg inn på www.gronnkirke.no.
Grønn hilsen fra «miljøgruppa»:
Mari, Maren, Åse Kirsti, Ingunn og Kirsti
Alle foto: Kari Elise Liodden