Under videreutdanning tilknyttet Kildehuset på Modum Bad besøkte sokneprest Torstein Eidem Nordal Olavskirken på området. – Det var her jeg så Håpstreet for første gang, og jeg ble dypt fascinert, forteller han.
Torstein lurte på om Bogafjell kirke kunne fått sitt eget Håpstre. – Jeg så for meg en keramisk stamme som kunne hvile på tre røtter for treenigheten, med grener som kunne spres i alle retninger, som en lysekrone. Ut fra disse grenene kunne det springe ut ståltråd som igjen var flettet sammen av tråder, nærmest slike kobbertråder som elektrikerne bruker. De som ville – eller bar på et skår – kunne ta en hyssing og feste en glassbit til treet.
Og Torstein visste med én gang hvem han ville utfordre.
- Arne Johnny og Sigrun Malin har over lang tid bidratt til dekor og kunst til kirkerommet vårt. Flere som har vært gjester hos oss har blitt overrakt glasskulpturer av Arne Johnny, og Sigrun har laget hendene som holder oppe bønnekrukka på alteret. Jeg visste at disse var kompetente, og tenkte at glasskårene kunne lages av avkapp som de som kanskje hadde liggende.
Sterk symbolikk
- Det var et spennende prosjekt Torstein kom med i desember. At treet skulle bestå av hender som stamme og fingre som grener, hørtes vakkert ut. Jeg satt også med en tanke om vi kunne knyttet noen hender som holdt treet for å symbolisere han som gir oss håp.
Sigrun tenkte om trådspinningen som skulle være rundt treet skulle være i ståltråd (koksfarget), kobbertråd eller sølvtråd. - For at treet ikke skal bli for mørkt landet jeg på at trådene rundt gjerne kunne være sølvtråd. På treet symboliserer sølvtrådene den enkeltes mulighet til å bringe lys til verden, forteller hun.
- Jeg var lenge i tvil om jeg klarte å lage treet som hender, fortsetter Sigrun. - Men nå står treet på tre røtter der stammen representerer treenigheten, for Gud Far, Jesus og Den hellige Ånd. De 12 greinene representerer de første apostlene. Vikletråden som bladverk representerer vår jord, og minner oss på at vi alle henger sammen.
Glassbitene er trekantede og står for tro, håp og kjærlighet. Vi tror disse vil komme tydelig frem i mørket, forklarer Sigrun. – De mange ulike fargene representere menneskene og mangfoldet.
Konkret bruk
Nå kan du montere et glasskår i den fargen og størrelsen du vil, og feste til stammen med sølvtråd. Til sammen vil dette fargerike treet uttrykke stryke, tro, håp og kjærlighet fra ham som vi tror bærer og holder hele våre liv i sine hender. De minste barna kan trenge hjelp av foresatte for å feste på sin, og det vil være kjekt for dem å finne den igjen neste gang de er i kirken.
Treet er en gave til Bogafjell kirke fra ekteparet Malin. Sigrun har arbeidet fram treet og Arne Johnny har behandlet glasskårene. Vi takker hjerteligst, og ber om at de som bruker treet kan finne håp hos Jesus, han som er livets tre. - Vi setter stor pris på kirka vår, og alle som jobber der, avslutter Sigrun.
Inspirert av Håpstreet på Modum
Håpstreet som står på Modum er laget etter en idé fra Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, og ble overlevert Olavskirken i 2009. – Så fint å høre om håpstreets søster hos dere, kommenterer Idun Strøm Sefland, ledende prest på Modum Bad.
Olavskirken presenterer Håpstreet slik: «Dette fargerike håpstreet er et livstre. Ved foten av treet er det knuste glassbiter som symbol på det som er ødelagt i livet. Sammen med glassbitene ligger det ståltråd. Du kan binde ståltråd til en knust glassbit og feste det til håpstreet som en bønn til Gud om nytt liv, vekst og modning»
Les mer om Olavskirken og Håpstreet som inspirerte oss: Olavskirken | Modum Bad (modum-bad.no)