Jesus tok avskjed med sine disipler på en fjelltopp. Disiplene hadde vandret langt. På Jessheim skal vi i år gjøre noe av det samme: Vandre fra Jessheim kirke til Raknehaugen. Og feire Kristi Himmelfarts gudstjeneste ved foten av den kjente haugen.
Vi tar turen som en liten, fortettet pilegrimsvandring. Langs deler av en veg som har vært der siden «oldtiden» og hvor pilegrimer har gått siden Hellig Olavs dager.
Mens vi går vil vi få høre noe om vegens og landskapets historie. Og vi skal lære mer om Raknehaugens hemmeligheter.
Med oss på turen har vi kjentfolk som Gunnar Horvrak og Mads Ljøgodt.
Gudstjenesten vil være en enkel utegudstjeneste etterfulgt av fellesskap og måltid. Vi nyter medbrakt mat, og får «kirkekaffe». Ta gjerne med matpakke.
De som vil være med på vandring samles ved Jessheim kirke kl 09.30. Vi starter vandringen før klokka er blitt 10.00, og regner med at gudstjenesten vil starte rundt kl 11.00.
De som ikke har anledning til å gå en slik tur, kan parkere ved Hovin skole og følge skiltene inn til Raknehaugen med ca 10 minutters gange.
Vel møtt til en feiring av Kristi Himmelfarts dag på en litt uvanlig måte.
Pilegrimsvandringen og friluftsgudstjenesten arrangeres i samarbeid med Ullensaker kirkeakademi.
Om Raknehaugen
Raknehaugen er Nord-Europas største gravhaug bygget opp som en stokkepyramide reist med tre lag på 25000 stokker i hvert lag.
Mellom stokkene er det stampet sand, myrjord, kvister og kjerr for å holde haugen stabil. Den er i hovedsak bygget med furu som er hugget i løpet av én vinter. Hugging, frakt, bygging av haugen og forpleining av arbeidere har sysselsatt nærmere 1000 mennesker.
Haugen ble bygget i perioden 533-551 - i Folkevandringstiden hvor det var mye uro, strid og folkeforflytninger i Nord-Europa. Raknehaugens plassering ved den travle hovedvegen - Ljøgodtvegen (Folkevegen) mellom Oslo-Trondheim var strategisk da mange mennesker passerte stedet og kunne beundre det store byggverket. Haugens diameter er nærmere 100 meter og på det høyeste var nærmere 20 meter.
Sagnet sier at det er gravlagt en konge ved navn Rakne i full utrustning mellom to hvite hester. Det har vært utgravingene i 1869/70, 1939/40 og 1993 uten at det ble ikke funnet noen skjelett av Kong Rakne eller hans to hester. Det ble heller ikke funnet noen gravskatter eller gravgaver. Derimot ble det funnet kranierester etter et menneske, beinrester etter pattedyr og fugler, alt fra en kremeringsgrav i bunnen på haugen.