Søndagstanker 17. september 2017

Søndagstanker

17. september 2017

15. søndag i treenighetstiden

Matteus 7, 24-28

 

Skaperverket er ikke til salgs.

 

Teksten fra Matteus er en slags oppsummering av Bergprekenen. Bergprekenen som radikalt viser Jesu lære og forkynnelse. Det neste som fortelles om i Matteusevangeliet er Jesu undergjerninger. Om mirakler og helbredelser Jesus utførte. Lignelsen om huset som er bygd på fjell er på en måte broen mellom Jesu lære og Jesu liv. Hans radikale lære og hans kraftfulle gjerninger for mennesker i nød.

Teksten om huset bygd på fjell sier oss noe viktig om at liv og lære må gå hånd i hånd.

Å forkynne Guds ord, å tale om Gud, henger sammen med etterfølgelse. At sann forkynnelse må lede til handling.  Og overfor en slik sammenheng mellom lære og liv kan uværsskyer tårne seg opp og flomvannet bryte på, uten at bygningen rokkes.

 

I år har reformasjonen 500-årsjubileum. Og søndagens gudstjeneste i kirker i det ganske land preges av temaet: Skaperverket er ikke til salgs. Ikke så dumt tema, med tanke på de klimautfordringer vi står overfor. Det blir tørrere og våtere, det blir kaldere og varmere, og styrken i en rekke værfenomener tiltar. Altfor mange mennesker erfarer at stormer og uvær ødelegger hjem og arbeidsplasser. Altfor mange mennesker har blitt og kommer til å bli offer for klimaendringer. Og vi må bære ansvaret for det. Ja, den radikale etikken som Bergprekenen preges av, gjør oss alle ansvarlige. Vi kan ikke lukke øynene våre og frasi oss ansvaret for vår neste og for vår verden. Når vår neste lider, når den verden som Gud kaller sin, rammes av vårt overforbruk, ja da kalles vi til handling til beste for vår neste og for den verden vi lever i.

Å høre og å gjøre etter Jesu ord er det som gir fast grunn for menneskers liv på jorden. Slik utfordres vi til å holde sammen troen på Jesus og en etterfølgelse som også tar Guds skaperverk på alvor. Det må være sammenheng mellom å høre Guds ord og gjøre det. Å høre uten å gjøre er som å bygge sitt hus på sand.

 

Salme: Fagert er landet, nr. 759

God søndag!

 

Maylén Nupen
Sokneprest Frogner menighet

Kontaktinformasjon for Ullensaker Kirkelige Fellesråd

Dersom du har konkrete spørsmål om de kirkelige handlingene, eller du ønsker å gjøre avtale om dåp eller vigsel, ta kontakt med menighetskontoret i ditt sokn.

Har du spørsmål om gravferd, feste av gravsted, stell av graver eller andre spørsmål relatert til kirkegård og kirkebygg, ta kontakt med kirkevergens kontor.

Kst. kirkeverge
Helle Thode: 66 10 81 45 /
412 73 472

Prost Øvre Romerike
Liv Berg Krohn-Hansen:
907 38 416

Konsulent
Dene Støe: 957 37 009

Postadresse fellesrådet/
kirkevergen:
Postboks 470
2051 Jessheim

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"