søndagstanker 24. september 2017

Søndagstanker

24. september 2017

16. søndag i treenighetstiden      

Markus 7, 31-37

 

Helbredelse på mange plan

 

Hvis jeg ble tvunget til å velge mellom syn og hørsel, ja så vet jeg ikke hva jeg ville valgt. Å se kanskje, eller kanskje å høre? Jeg vet ikke! Jeg har hørt at 70 prosent av det en hører når en hører en tale eller et foredrag er noe annet enn det som ble sagt: lukten i rommet, temperaturen, hva taleren hadde på seg, at det var sol ute og så videre. Sansene husker, men hørselen gir en spesiell kontakt med omgivelsene. Ja, det er faktisk den siste sansen som forsvinner, når en er bevisstløs eller det er rett før en skal dø.

 

Søndagens hovedperson, foruten Jesus, er en mann uten hørsel! Det er bare evangelisten Markus som skriver om han, og han er altså døv og har vondt for å snakke. Noen i mannens omgangskrets tok han med til Jesus, slik at han kunne legge hendene på ham og forhåpentligvis helbrede ham. Hadde han prøvd alt, var han i ferd med å gi opp og gikk med på dette siste forsøket? Eller levde han et godt og velfungerende liv som døv? Var det kanskje omgangskretsen hans som ønsket at han skulle få hørselen tilbake mer enn han selv? Dette vet vi ikke noe om.

 

Jesus tar mannen til side, legger hendene på ham og ber for ham. Og mannen får hørselen tilbake og begynner å snakke. Jesus var ikke alene om å helbrede. Det fantes helbredere da som nå. Men for de som møtte Jesus, for de som så og erfarte hans helbredelser og mirakler, var det et tegn på Guds kraft og nærvær.

Hadde Jesus varme hender? Har Jesus helbredende hender? Jeg tror det. Helbredelse på så mange plan, ikke bare det rent fysiske, men også på det sjelelige plan. «Effata», sa Jesus til den døve mannen. Det betyr «Lukk deg opp». For meg er evangeliet denne søndagen alt som åpner seg og alt som slipper. Noen ganger er det øret som må åpnes, andre ganger er det øynene, av og til er det munnen som har vært lukket, noen ganger er det hjertet, sinnet, en knyttet neve, en sammenkrøpet kropp, eller rett og slett flere ting på en gang. Jesu helbredende ord er de samme: «Effata» – «Lukk deg opp!»

Salme: Å denne kilde, nr. 897

 

God søndag!

Maylén Nupen

Sokneprest Frogner menighet

Kontaktinformasjon for Ullensaker Kirkelige Fellesråd

Dersom du har konkrete spørsmål om de kirkelige handlingene, eller du ønsker å gjøre avtale om dåp eller vigsel, ta kontakt med menighetskontoret i ditt sokn.

Har du spørsmål om gravferd, feste av gravsted, stell av graver eller andre spørsmål relatert til kirkegård og kirkebygg, ta kontakt med kirkevergens kontor.

Kst. kirkeverge
Helle Thode: 66 10 81 45 /
412 73 472

Prost Øvre Romerike
Liv Berg Krohn-Hansen:
907 38 416

Konsulent
Dene Støe: 957 37 009

Postadresse fellesrådet/
kirkevergen:
Postboks 470
2051 Jessheim

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"