Søndagstanker 1. september 2019

Søndag 1. september 12.søndag i Treenighetstiden Tekst: Joh 4,27-30.39-43

Søndagstanker

Søndag 1. september

  1. søndag i Treenighetstiden

Tekst: Joh 4,27-30.39-43

 

På tvers av skikk og bruk

 

Jesus hadde tatt veien om Samaria. Dette var ikke vanlig. Jødene den gang ville ikke ha noe med samaritanerne å gjøre. Men Jesus gikk på tvers av skikk og bruk. Han satte seg ned ved Sykars brønn og sendte disiplene bort for å kjøpe mat. Da kom en samaritansk kvinne for å hente vann. Jesus ber om å få drikke og dermed begynner samtalen. En jødisk mann og en samaritansk kvinne.

Samtalen ble helt annerledes enn det kvinnen hadde tenkt seg. For det første gikk den på tvers av vanlig skikk. Ingen jødisk mann skulle snakke med henne. Først kom den teologiske debatten, deretter avsløringene av hennes liv, deretter innrømmelsen fra Jesus at han er Messias.

Å følge Jesus slik vi møter han i Det nye Testamente er utrolig fascinerende. Han bryter mange av de vanlige skikkene og åpner opp for nye tanker. Han går på tvers av vanlig oppfatning.

Denne kvinnen går ikke i selvforsvar når Jesus forteller henne om hennes noe spesielle liv, hvor hun har hatt seks menn. Hun kunne jo ha latt vannkrukken stå og bare snudd på hælen og gått. Men hun merker nok at i avsløringen er det ikke fordømmelse. Hun kjente at hun var akseptert som et menneske med alle sine feil og mangler.

Det medfører at hun setter fra seg krukka og løper inn i byen, ikke for å flykte men for å forteller om sitt møte.

Denne nye misjonæren får med seg byens befolkning, alle sags mennesker, både de som hadde sette ned på henne og de andre. De får også møte Jesus.

 

Når Jesus møter oss i dag, gjennom Bibelens Ord, gjennom gudstjeneste, dåp og nattverd, så får vi møte Ham, slik vi er. Det er ikke nødvendig å leve opp til en slags kristelig standard for å møte Jesus. Jeg synes spesielt nattverden viser dette. Her rekkes det mot oss brød og vin med ordene om Jesu legeme og blod. Mange tenker nok at nattverden er bare for de som synes de er bra nok. Det er en stor misforståelse. Derfor kan alle få plass ved nattverden, for den får vi uten fortjeneste.

Jeg synes at konfirmantene viser dette så fint. De er frimodige og tar imot brød og vin, selv om de av og til må knise litt over høytidligheten ved alterringen.

Kontaktinformasjon for Ullensaker Kirkelige Fellesråd

Dersom du har konkrete spørsmål om de kirkelige handlingene, eller du ønsker å gjøre avtale om dåp eller vigsel, ta kontakt med menighetskontoret i ditt sokn.

Har du spørsmål om gravferd, feste av gravsted, stell av graver eller andre spørsmål relatert til kirkegård og kirkebygg, ta kontakt med kirkevergens kontor.

Kirkeverge
Dene Støe: 66 10 81 45 /
957 37 009

Konsulent
Helle Thode: 66 10 81 45 /
412 73 472

Prost Øvre Romerike
Liv Berg Krohn-Hansen:
907 38 416

Postadresse fellesrådet/
kirkevergen:
Postboks 470
2051 Jessheim

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"