Retningslinjer for gravferd

I tråd med de nasjonale retningslinjene  må vi også bidra til dugnaden for å hindre spredning av smitte. Begravelser er også berørt av restriksjonene vi alle nå er pålagt. Det er behov for at gravferder gjennomføres i perioden, men etter gitte restriksjoner.

Kirkevergene og prosten i Søndre Follo prosti har sammen blitt enige om følgende retningslinjer.

 1. Gravlegging og kremasjon vil måtte gjennomføres innenfor gravferdslovens bestemmelser. Vi vil holde oss innenfor lovens bestemmelse om 10 virkedager innen gravlegging eller kremasjon finner sted. Det er begrenset med kjølelagringsplass i kommunene, vi vil derfor ikke legge til rette for utsettelse av gravferd utover lovens bestemmelser.
 2. Ved gravferdsseremonier er det satt en maksbegrensning på 20 personer i de lokalene det er mulig å opprettholde avstandsbestemmelsene. Det holdes kun seremonier i Ås kirke inntil videre. Hør med kirkekontoret når det gjelder valg av seremonilokale.
 3. Vi oppfordrer til å gjennomføre seremonier kun for begrenset antall inviterte.
 4. Personer i karantene kan ikke delta. Utsatte grupper bør ikke delta.
 5. Det kan være en sorg når det er restriksjoner på antall personer tillatt til seremoni. Det er derfor mulig å tenke seg andre alternativer:
  • Ved bisettelse (kremasjon) kan familien velge å la kisten kremeres for så å ha en urneseremoni senere.
  • Ved begravelse kan vi gjennomføre en enkel samling for nærmeste pårørende, og så legge til rette for en minneseremoni ved en senere anledning.
 6. Byråene må gjerne legge til rette for streaming av seremoniene i samråd med ansvarlig for gravferden.
 7. Vi viser hverandre respekt ved å ikke håndhilse og klemme, men gjerne ved å gjøre en markering med hånden over hjertet. Et godt blikk sier mye. For kirkens seremonier vil presten veilede de pårørende til dette.
 8. Det er viktig at de ansatte og byråene samarbeider om å opprettholde bestemmelsene som nå er lagt på best mulig måte. God kommunikasjon mellom alle parter som er involvert er viktig.

Vi beklager ulempene dette medfører for de sørgende og håper på forståelse for disse tiltakene.


Kristine Thorstvedt, kirkeverge i Ås

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"