Kjære menighet som støtter NMS sitt arbeid i Etiopia!
Det er nå ti år siden ungdomssenteret i Kamashi i Blånildalen ble bygget og innviet, med hjelp fra NMS. Senteret fikk en god del støtte fra NMS i starten, men står i dag nesten på helt egne ben økonomisk. Ungdomssenteret har blitt et viktig knutepunkt for mange aktiviteter. Alle er velkomne, og her skal alle føle seg hjemme. Her finnes bibliotek, volleyballbane og flere rom som kan brukes eller leies for alle slags møter.
Sommeren 2023 ble ungdomsfestivalen «Summer Together» endelig arrangert igjen etter tre år med koronapause og uroligheter i området – dog bare med ungdommer fra Kamashi, siden det fortsatt er farlig å reise. 83 deltakerne hadde interessante og lærerike dager sammen, jenter og gutter, protestanter, ortodokse og muslimer. De nøt samværet og beriket hverandre med sine erfaringer; de plantet trær, lærte og lekte sammen og hadde mye moro. Som Makiya, én av deltakerne uttrykker det: «Det er glede og kjærlighet på Summer Together, fred og enhet, og det er ingen forskjell på kjønn, religion eller utdanning. Jeg er oppriktig glad for denne muligheten.»
Lærer Bagder Wakoya understreker viktigheten av slike sammenkomster. Ungdom spiller en avgjørende rolle i alle aspekter av samfunnet. Skal vi bevare tradisjonene, er ungdommen nøkkelen. Men de kan også ødelegge det de har arvet. Derfor er samlinger som dette, hvor ungdommene fokuserer på å samarbeide, viktige.
Nå har ungdomssenteret fått enda en ny aktivitet: et eget lydstudio som brukes mest for å spille inn tradisjonell gumuz-musikk med kristne tekster. Det har lenge vært forbudt å bruke gumuz-musikk i gudstjenester, men kulturell musikk har etter hvert fått sitt inntog i menighetslivet. Nå gleder menigheten seg over sanger på eget morsmål med kjente rytmer. Studioet ledes av Yohannes Mogess som er utdannet sykepleier, men er svært glad i musikk. Yohannes spiller keyboard og var med på studieturen til Madagaskar i 2016 hvor han lærte mye om bruk av musikk i kirken. |
Han fikk et stipend fra NMS for å kunne gå på Mekane Yesus School of Music and Media i Addis Abeba i ett år. Der fikk han muligheten til å lære mer om ulike typer musikk og stiler. Han håper å bringe gumuz-musikken og kulturen tilbake til folket sitt. Musikken og sangene som er en del av identiteten, er noe en ikke kan leve foruten. Å miste musikken og sangene vil være et tap av glede, stolthet og verdi.
Gumuz er et minoritetsfolk i Etiopia som i over 50 år har vært i fokus for norsk misjon i landet, og som gjennom mange vellykkete prosjekter fikk styrket sin identitet og kapasitet.
Bli med i bønn for:
- Ungdom i Blånildalen. Be om at de styrkes i sitt fredelige og fordomsfrie samliv, der alle er velkomne i fellesskapet.
- Ungdomssenteret og menigheten i Kamashi. Be om at de gir rom og et hjem til alle.
- Etiopia. Be om at landet endelig kan legge tvistene og kampene til side og at folk kan leve fredelig og respektfullt.
Med vennlig hilsen
Sonja Angela Küspert
Rådgiver Etiopia