Folk strømmer til dåp
I løpet av sommeren og starten av høsten har kirkene i Ås arrangert hele 27 egne dåpsgudstjenester, som kommer i tillegg de faste gudstjenestene. Nå er det ikke lenger bare babyer som bæres fram til dåpen, men mange familier benytter anledningen til å få døpt større barn også. Kanskje familiens nye baby har storesøsken som ikke ble døpt i løpet av pandemien, og da er det slett ikke uvanlig med flere dåp i samme familie. Dåpsbarnet kan være en 2-åring som plasker ivrig i dåpsvannet, en 7-åring som forventningsfullt bøyer hodet over døpefonten, eller en ungdom som har tenkt grundig gjennom sitt eget valg før konfirmasjonen. Når tradisjonene rundt dåp har blitt litt løsere, er det også flere voksne enn før som har meldt seg til dåp. Det er ingen aldersbegrensning for dåp, og det er heller ikke nødvendig å lage et stort og kostbart selskap. For den som ønsker tilhørighet til kirken, men trives best i en mindre forsamling, kan det være fint å ha en egen dåpsseremoni med bare de aller nærmeste.
På grunn av antallsbegrensningen har det ikke vært mulig å ha dåp som del av en vanlig gudstjeneste det siste halvannet året. Men dermed har det vært dåp både lørdager og søndager gjennom høsten, med en enkel og høytidelig liturgi – som ikke varer for lenge. For noen er nok terskelen litt lavere når gudstjenesten er enklere og det ikke er så mange andre til stede. Mange faste kirkegjengere har savnet å få være med på dåpsfeiringen, men på dåpstreet i kirken henger en due for hvert dåpsbarn til påminnelse. Og da blir det likevel synlig at den som er døpt hører til i kirkens store fellesskap.
I kirkene har både ansatte og frivillige medarbeidere stilt opp sent og tidlig for å legge til rette for alle som endelig kan samle slekt og venner til feiring. På en søndag i høst fikk prest, organist og klokker gjennomføre en høymesse, to dåpsgudstjenester og en konfirmasjon på rekke og rad. Så om kirkeklokkene høres langt utpå ettermiddagen på lørdager og søndager, kan det forklares med det store antallet seremonier.
Foto: Den norske kirke
Behov for gode møteplasser
Dåpen handler ikke bare om den ene festdagen, men om å bli ført inn i et fellesskap for livet. Derfor følger kirken opp dåpen med å tilby trosopplæring for barna og møteplasser for alle aldersgrupper. Det har vært et veldig vanskelig arbeid å gjøre med pandemiens sosiale begrensninger. Mye spennende og utforskende arbeid har vært gjort på digitale flater, men det har vært et stort savn å kunne samle folk fysisk. Derfor er gleden utrolig stor når vi endelig kan fylle kirkerommene igjen. Og denne høsten har det blitt gjort til gagns!
I tillegg til god tilgjengelighet for seremonier, er det viktig for kirkene i området å få startet opp igjen sosiale møteplasser og et godt samtaletilbud. Det er mange som har strevd med ensomhet og psykiske plager i løpet av pandemien. Men kirkens dører er åpne, og både prester og diakoner står klar for å ta imot den som trenger noen å snakke med. Alle er velkommen, og det er ingen ventelister!