Bergvarme, Bærekraft og Brannvern i Hurum middelalderkirke

Hurum kirke fra 1150 er Asker kommunes eldste bygg. Nå rehabiliterer Asker kirkelige fellesråd den gamle Mariakirken på Klokkarstua, i samarbeid med Asker kommune, Søndre Hurum menighetsråd og Hurum kirkes venner.

De nye energibrønnene ved middelalderkirken i Hurum bidrar til en bærekraftig oppvarming på kirkestedet. Foto: John Grimsby / Asker kirkelige fellesråd

Bærekraft og tradisjon

I forrige uke, i uke 6 og 7, ble det boret tre energibrønner på Hurum kirkested. Brønnene er 300 meter dype. Et teknisk rom i Kirkestua får varmepumpe, en liten el-kjele, ny hovedfordeling og nytt el-inntak. Energi fra brønnene vil deretter bli distribuert gjennom eksisterende grøfter inn i middelalderkirken ved hjelp av vannbåren varme. Dette vil dekke halvparten av varmebehovet i kirken, og hele behovet i gravkapellet og Kirkestua/driftsbygget. Resterende oppvarming vil komme fra elektriske rørovner under kirkebenkene. Prosjektet er inspirert av Asker kommunes sterke fokus på bærekraftsmål.

«Det er en sterk symbolikk at en middelalderkirke henter varme fra jorda» sier kirkesjef John Grimsby.

«Her forsøker vi å kombinere bevaringshensyn med moderne og bærekraftige infrastrukturer som passer sammen. Også kunsterkirken i Holmsbu får de samme løsningene med bergvarme og helt ny energiforsyning» avslutter han.

Rehabilitering av Hurum middelalderkirke blir ledet fellesrådets prosjektleder Marte Fjøse og Castor kompetanse.

«Middelalderkirken vil med denne løsningen bli langt rimeligere å varme opp, og får et betydelig mindre klimaavtrykk. Den nye energiforsyningen vil dessuten bidra betraktelig til å redusere brannfaren i kirken», forteller Fjøse.

Alle tre bygningene på kirkestedet fikk i 2020 nye utvendige tak, og råteskader i takstolene ble reparert med gamle teknikker. «I et restaureringsarbeid som dette, er vi opptatt av å endre minst mulig og ta vare på mest must mulig av materialer og byggeskikk», sier Fjøse.

Plan for Hurum kirkested 2021

  • Forbehandle og male gesims og vindski
  • Sette i stand utvendige vegger/murverk langvegg mot sør, reparere mursokkel og gavler
  • Drenere og legge ny rør- og kabelframføring i kjeller
  • Etablere den elektriske delen av nytt varmeanlegg
  • Reparere råteskader og male gulv
  • Prosjektere og søke ny avløpsledning og legge vannbåren varme til kirken
  • Nye stigeledninger til henholdsvis kirken og Huitfeldt-kapellet, og etablere nytt teknisk rom og WC for hele kirkestedet i Kirkestue/driftsbygg
  • Ny varmesentral og energiforsyning (HF) for kirkestedet i Kirkestue/driftsbygg
  • I tillegg kommer blant annet tilsyn og enkelt vedlikehold under prosjektet Kirkevakten

Økonomi og tidsplan

  • Hurum kirke har i 2020 mottatt 5,75 mill. kr i tilskudd fra Asker kommune og 0,9 mill. fra Riksantikvaren. Ubrukte midler fra 2020 utgjør 0,7 mill. kroner.
  • I 2021 har Asker kommune gitt 2,75 mill. i tilskudd. Riksantikvaren har i februar innvilget ytterligere 1,35 mill. kr til tiltak knyttet til klimaskall, elektrisitet og varme. For 2021 utgjør samlet tilskudd 4,8 mill.
  • Prosjektprogrammet for 2021 er foreløpig lagt opp med en kostnad på 6,9 mill. Dermed gjenstår det å finansiere 2,1 mill. kr.
  • Prosjektprogrammet for ferdigstillelse av hele rehabiliteringen vil for perioden 2022–2024 ha en beregnet kostnad på 12,7 mill. kroner.
  • Kirken må holde stengt i uke 14-19 for reparasjon av gulv.
  • I den foreløpige planen for 2022 vil det være behov for å stenge kirken for bruk over en lengre periode.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"