Vielse i kirkene i Asker

Velkommen til vielse i Asker!

Vielse i kirkene i Asker

I Asker prosti er det 14 kirker man kan gifte seg i. Vielsen registreres elektronisk nederst på siden. Vi tar kontakt når den er registrert.

 

Kirkene våre er Asker, Filtvet, Heggedal, Holmen, Holmsbu, Hurum, Kongsdelene, Nærsnes, Røyken, Slemmestad, Spikkestad/Teglen, Vardåsen, Østenstad og Åros.

Du kan se bilde av alle kirkene våre her.

 

Hurum kirke

Hurum kirke har stort behov for rehabilitering. Det er allerede arbeid igang i perioder i 2021. I hele 2022 vil den være stengt, også for vielser. Her kan du lese mer om rehabiliteringen.

 

Vardåsen kirke

Vardåsen kirke vil være stengt fra ca. 6.april til ca. 10.oktober i 2021 på grunn av reparasjon av taket. Dessverre kan vi ikke ta imot vielser i dette tidsrommet.

 

Kirkelig vigsel

Vielse i kirken gir en høytidelig og god ramme for vielsen. Dere avtaler med presten og organisten hvordan vielsen skal bli når dere har vært med på å velge noen tekster og salmer og evt. ekstra musikkinnslag. Nederst på siden kan dere se på liturgien for vielse.

 

Kirkelig vigsel utendørs/annet lokale

Det er sokneprestene og prosten i Asker som kan godkjenne andre steder enn kirkerommene for vielse i Asker prosti. Valg av sted for vielse annet sted enn kirkerommet avtales med soknepresten der man tenker seg at vielsen kan foregå.

Vielse er en offentlig handling. Valgt sted må være tilgjengelig for de som vil overvære vielsen og løfteavleggelsen. Det må være mulig å etablere alter, kors, lys.

Kirkens vielsesliturgi må brukes. Det må synges salmer og brukes musikk som ellers ville kunne vært brukt i kirken. Mulighet til å gå inn i hus i nærheten om dårlig vær er ikke et alternativ med mindre dette også er godkjent av soknepresten. Det er ikke anledning til å reservere en kirke i tillegg til tid for vielse annet sted, da dette krever mer kirkelig betjening og muligheten for vielse for andre brudepar reduseres.

Ved vielse andre steder enn i kirken finner brudeparet selv musiker.

  

Forbønn for borgerlig eller tidligere inngått ekteskap

Den norske kirke tilbyr også forbønnshandlinger for borgerlig eller tidligere inngått ekteskap. Ved forbønnshandling for borgerlig inngått ekteskap gjelder samme regler som for bestilling av vielse. Dette kan dere sende forespørsel om gjennom portalen https://minkirkeside.no/Asker og skriv tid, sted og forbønnshandling i merknadsfeltet.

Mer informasjon om forbønnshandlingen kan du finne her.

 

Bestilling av vielse

Bestilling av vielse gjøres elektronisk på https://minkirkeside.no/Asker.

I merknadsfeltet skrives ønske om dato, klokkeslett og kirke. Vi kontakter dere når vi har mottatt bestillingen. Dersom dere bor i Bærum eller Oslo kommune må vielsen også meldes til den menigheten dere bor i, slik at presten i bostedsmenigheten følger med til vielsen.

Vielser for inneværende år kan vi alltid ta imot. Fra og med 1. februar hvert år kan vi ta imot vielser til hele året etter.

 

Prøvingsattest – nødvendig for å gjennomføre vielsen

Her er linken til bestilling av prøvingsattest hos Skatteetaten/Folkeregistermyndigheten. Denne må være ferdig behandlet og levert i god tid før vielsen, men kan ikke være eldre enn 4 måneder.

Link til skatteetaten/prøvingsattest

 

NB! Prøvingsattesten (originalen) som kommer i retur fra folkeregisteret, må sendes til oss i god tid, senest 3 uker før vielsen. Den kan sendes fra Altinn, via e-dialog eller til post.asker@kirken.no 

 

Prest og organist i vielsen

Ved vielser i ferietid er det ikke alltid man kan få menighetens egen prest og organist. Det avhenger av ferieplanen for ansatte i prostiet. Normalt vet vi etter 1. mai hvilken prest og organist som er satt opp på vielsene gjennom sommermånedene. Dersom dere bor utenfor Asker prosti/kommune, vil det følge med prest fra menigheten der dere bor (i rimelig nærhet).

 

Pynting

Menigheten holder blomster på alteret. Dersom brudeparet ønsker noe utover dette tar dere kontakt med kirkens ansatte og konfererer med de om hvilke muligheter som er i den enkelte kirke. Dere har selv ansvar for ekstra pynting av kirken, men kan samarbeide med andre brudepar på samme dag. Kontoret for Administrative fellestjenester kan formidle kontakt.

 

Forberedelse

Tidlig på våren får alle en invitasjon til en brudeparsamling, oftest i Asker kirke. Da er flere prester til stede, samt en kantor/organist, og dere får presentert noen av de valgmuligheter som vigselsritualet inviterer til. Dere kan langt på vei være med selv og forme seremonien gjennom valg av musikk, tekster og på andre måter.

Presten som skal forrette ved vielsen tar kontakt med dere senest tre uker før bryllupet for å avtale tid for en vigselssamtale. Prest og kantor/organist vil være behjelpelig med å lytte til deres ønsker, veilede dere og sikre at seremonien gjennomføres innenfor de regler som gjelder og etter deres ønsker.

 

Hva koster en vielse i kirken?

Det koster ingenting å gifte seg i kirkene i Asker dersom minst en av dere er bosatt i Asker kommune/prosti.

Dersom dere bor utenfor Asker kommune, er dere også velkomne til å bli viet i Asker prosti. Da må dere imidlertid betale 3.200 kroner for en vielse. 

 

Her kan du melde elektronisk forespørsel om vielse i Asker:

Lenke: https://minkirkeside.no/Asker

 

Kontakt oss

Har du spørsmål om påmelding eller det praktiske knyttet til vielse eller forbønnshandling?

Ta gjerne kontakt med oss på mail: post.asker@kirken.no eller tlf. 66754090.

 

Kontaktinformasjon for Asker kirkelige fellesråd

Asker kirkelige fellesråd 

Besøksadresse:  Kirkelia 5, 

1384 Asker 

Telefon: 66754090 

Telefon- og besøkstid: 

Man-fre 09.00-15.00

E-post: post.asker@kirken.no

Ansvarlig redaktør: John Grimsby, kirkesjef i Asker

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"