Arbeidet på kirkestedet fortsetter, i tilknytning til både Hurum kirkestue (tidligere gravkapell), Huitfeldt-kapellet, Hurum kirke (Mariakirken på Klokkarstua) og på kirkegården.
Rehabilitering av Hurum middelalderkirke blir ledet fellesrådets kirkebygg-rådgivere, Marte Fjøse og Reidar Haugo, sammen med Castor kompetanse. "Middelalderkirken vil med denne løsningen bli langt rimeligere å varme opp, og får et betydelig mindre klimaavtrykk. Den nye energiforsyningen vil dessuten bidra betraktelig til å redusere brannfaren i kirken", forteller Fjøse.
Nå i oktober blir det gravd grøft fra kirkestua over kirkegården, inn mot Hurum kirke, for vann, avløp, varme og elforsyning til kirke og gravkapell. Gjennomføringen vil få konsekvenser for kirkegården både visuelt og praktisk. I tiltakene tar vi de største hensyn til gravene som ligger inntil grøften. Festere av graver som ligger tettest inntil den berørte grøftetraseen har fått varsel i god tid, og er kjent med at dette arbeidet vil pågå en stund.
Det skal delta arkeologer fra ulike institusjoner på ulike deler av strekningen. Arbeidet vil i stor grad følge kulturminneforvaltningen og arkeologenes instruksjoner. "Det kan bli stopp underveis, dersom det blir gjort funn som krever dokumentasjon," sier faglig leder i Castor kompetanse, Geir Erik Bardalen.
- Det vil bli gjennomført sikring av gravene som vender mot grøftetraseen med trerammer omkring grav/gravminne, og langsetter rekken av gravminner mot grøften. Dette for å sikre både gravsten og forhindre utglidning i grøften ved løse jordprofiler
- Anleggsarbeidet vil bli godt synlig for hele kirkestedet i forhold til maskiner, graving, rørlegging, mellomlagring av masser og avsluttende bortkjøring av masser
- Det vil bli begrenset tilgjengelighet på kirkegården og veien inn mot kirkestue i anleggsperioden
Klimaskall og vannbåren varme vil sikre lavere klimaavtrykk på Hurum kirkested. Kirken står der fremdeles for alle, i alle våre ulike liv og livssituasjoner. Det er håp - også for fremtiden.