Kunstnermøte og kunstutstilling i kirkestua
De som besøkte kirkestedet på Klokkarstua i dag ble ønsket velkommen til "Mariahagen" utenfor kirkestua, med Svend Volents blomster i glass. Pianist Anna Maria Volent åpnet kunstutstillingen inne i Hurum kirkestue, med verker av blant annet Debussy og Ligeti. Hurum kirkestue har det siste året blitt et vakkert bygg i seg selv. Men med Agnes Volent og Svend Volent sine verker i porselen, kobber, glass, gips og steingods og bronse, fikk rommene nye dybder og dimensjoner. Kunstutstillingen var åpen hele ettermiddagen, og vi anbefaler et besøk også søndag 4. juni mellom kl. 13 og 16. I dag fikk vi høre Bjørg Woie Berg i samtale med kunstnerne, og Ellen Martha Blaasvær presenterte Borgny Svalastog, som blant annet har laget tre monotypier som er utlånt til Hurum for helgen, Svalastogs karakteristiske sko i glass, fra pilegrimsmuseet i Santiago de Compostela og utsmykning i Gulset kirke, og Mariakåpen i Hurum.
Mariakåpen i Mariakirken på Klokkarstua
Mariakåpen var opprinnelig laget som modell til en bispekåpe, og var i 2021 del av en større utstilling på Maihaugen. I juni i fjor var Borgny Svalastog aktuell med separatutstilling i åpningsutstillingen ved det nye Nasjonalmuseet. Nordre Hurum menighet gikk til anskaffelse av Mariakåpen, som ble finansiert med støtte fra Marie Andersens legat. Mariakåpen er både et kunstverk og et bønnested, til bruk i Hurum kirkestue og Hurum kirke, kirken som i sin tid ble viet til Maria.
Symbolrikt kunstverk og bønnested
Da menigheten tok kontakt med Svalastog om mulig innkjøp av Mariakåpen, valgte kunstneren å omforme kåpen. Hun gledet seg over at Mariakåpen skulle få sitt nye hjem i Mariakirken på Hurum. Hun foret kåpen ble med rød silkefløyel, og videreutviklet de symbolrike broderiene. Maria, avbildet i blå kappe foret med rødt stoff, er motiver vi kan kjenne igjen fra kunsthistorien. Blåfargen i Mariakåpen av Svalastog viser til Maria som himmeldronningen, rødfargen viser til Marias smerte. Mariakåpen er et uttrykk for omsorgen Gud har for alle mennesker, og symboliserer kirken som en beskyttende kappe om våre liv, i sorg og glede.
Kunstnermøte og kunstutstilling i kirkestua 3.-4. juni er del av Asker kulturfestival.