Hvorfor Sorggrupper?
Alle mennesker opplever før eller senere å miste noen en er glad i. Sorg er kjærlighetens pris eller ulempe. Det koster og oppleves vondt å miste en du er glad i. Sorg er en naturlig reaksjon på et tap, og selv om hver enkelt kan sørge på ulikt vis, vil det likevel være mange felles trekk ved menneskers sorg. Vi har erfart at mennesker har godt av å kunne møte andre mennesker i samme situasjon, du kjenner på gjenkjennelse, det er godt ha en arena der en kan sette ord på savnet og smerten, og dele tanker og utfordringer. Gruppemedlemmene opplever å kunne få innblikk i andres sorg og kan dele sine erfaringer. De fleste opplever dette veldig meningsfylt og berikende. Det er noe i uttrykket; «Delt sorg er halv sorg, delt glede er dobbelt glede.». I sorggruppene er vi medvandrere for hverandre.
Hvem kan bli med i sorggruppe?
Gruppene er åpne for alle som har mistet noen i nær relasjon, enten det er ektefelle / samboere, søsken, barn eller foreldre eller en veldig nær venn. Noen tenker at det ideelle er å samle mennesker i samme situasjon i samme gruppe, for eksempel egne grupper for par, de som har mista barn eller søsken. Men vi ser at det kan gå greit å blande gruppene også, for det er mange likhetstrekk uavhengig av hvem en har mista. En kan se vel så store forskjell for eksempel om en har opplevd brå dødsfall, eller om en har fulgt noen gjennom et lengre sykeleie. Videre handler det ofte om når en har mulighet til å samles, på dagtid eller kveldstid.
Hvor ofte og hvor lenge skal en samles?
Vi tilbyr samla rundt 10-12 samlinger fordelt på et år. Det lages møteplan for samlingene, og vi prøver å finne tidspunkter som passer for flest i gruppa. Det blir trolig 6-8 samlinger første halvår, og så foretar vi en evaluering halvveis, og litt avhengig av behovene i gruppa, så legges planene for andre halvår etter det. Vi deler inn i grupper etter et innledende informasjonsmøte, hvor vi forteller om opplegget og hvor vi får en oversikt over hvem de sørgende er og når de har mulighet til å samles.
Livssynsåpne grupper
Siden Den norske kirke er eneste aktør som tilbyr sorggrupper for voksne over 25 år i Asker, er gruppene åpne for alle, uavhengig av tro og livssyn.
Det betyr ikke at gruppene er livssynsnøytrale. Hva du tror på og hvilke tanker du har om livet og døden, påvirker i stor grad også sorgen du går inn i. Men en sorggruppe er ingen arena for forkynnelse eller at vi har en skjult agenda på at mennesker skal komme til tro. I gruppene møtes vi først og fremst som medmennesker for å dele de menneskelige erfaringene med å være i sorg. Derfor møtes alle med respekt for den tro de har, og det kan være berikende å få innblikk i hvordan andre tenker. Det er derfor heller ikke tabu å ta opp spørsmål knytta til sin tro eller tanker om en tilværelse etter døden.
Gruppeledere er diakoner og noen ganger prester som har mye erfaring med å omgås mennesker i sorg. I tillegg har vi gjerne med en frivillig medleder med helsefaglig eller annen relevant bakgrunn.
Nedenfor finner dere også grunnregler for gruppen.